Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Ny rapport visar: Så drabbas äldre av brister i läkemedelskedjan

03 maj, 2019
Nya läkemedel förvirrar äldre.
Ny statistik från Socialstyrelsen visar att svenskarna tar allt fler läkemedel. Samtidigt läggs cirka 35 000 äldre in på sjukhus varje år på grund av felaktig läkemedelsanvändning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En färsk Sifo-rapport från Kronans Apotek visar på stora brister i läkemedelskedjan, som drabbar de äldre. Förvirring kring läkemedelsutbyten, avsaknad av egen kontaktperson och läkemedelsgenomgångar som aldrig blir av är några av de problem som identifierats.

Användningen av läkemedel ökar i Sverige och den är som störst i de äldre åldersgrupperna. Samtidigt visar den nya undersökningen att 85 procent av alla svenskar över 75 år tar minst ett läkemedel dagligen. Närmare hälften tar fyra läkemedel eller fler. I undersökningen uppger 45 procent av de äldre att de antingen har glömt att ta sina läkemedel, tagit fel läkemedel – eller feldoserat.

Känner otrygghet kring läkemedlen

Undersökningen visar även att bara varannan äldre känner sig helt trygg med att deras läkemedel fungerar tillsammans, och att bara drygt var fjärde (28 procent) är helt trygg med att medicineringen blir korrekt framöver.

Annons

– Alla som tar läkemedel ska känna sig hundra procent trygga i att de fått rätt läkemedel utskrivet, och att medicinerna fungerar väl tillsammans. Det krävs ett närmare samarbete mellan alla aktörer i läkemedelskedjan för att minska felmedicineringen och öka tryggheten hos patienterna, säger Karin Söderberg, kvalitetschef på Kronans Apotek.

Utbyten skapar förvirring

En viktig orsak till felmedicinering är läkemedelsutbyten. När patentet för ett originalläkemedel gått ut är apoteken skyldiga att erbjuda ett byte till det billigaste likvärdiga läkemedlet som finns tillgängligt på den svenska marknaden. Detta skapar förvirring och enligt undersökningen har närmare hälften (45 procent) av de äldre upplevt problem i samband med att läkemedel byts ut. Framförallt är det den förändrade formen och storleken på burkar och tabletter som orsakar förvirring. Många äldre tycker också att det är lätt att förväxla de olika förpackningarna med varandra.

Annons

– Generiska läkemedelsutbyten skapar stor samhällsnytta, men det skapar samtidigt förvirring hos den enskilde patienten. Många äldre saknar dessutom att ha en dedikerad kontaktperson som är insatt i patientens totala läkemedelsanvändning, säger Karin Söderberg.

Nu lanserar Kronans Apotek initiativet ”Den rätta medicinen” för att belysa problemen kring de äldres läkemedelsanvändning och säkra en hållbar utveckling för framtidens apotek. Mer information kring initiativet finns här.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 januari–5 februari 2019, på uppdrag av Kronans Apotek. Totalt intervjuades 1211 personer i åldern 75-95 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Källa: Kronans Apotek   Foto: TT

 

Läs mer:

Äter du något av dessa läkemedel? Ta det lugnt när du solar!

Läkemedelsverket varnar för hemgjorda mediciner

Vanligt och billigt läkemedel kan rädda kvinnors liv

Annons