Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny studie: Därför ska du INTE börja dagen med kaffe

07 okt, 2020
Du har sovit dåligt under natten och därför kokar du lite extra starkt kaffe på morgonen för att kvickna till. Och visst, du blir piggare – men beteendet kan få andra, mindre trevliga effekter, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker du inte visste om kaffeBrand logo
5 saker du inte visste om kaffe

Är du också medlem i team ”Kaffe först, resten sen”? En del människor går inte prata med innan de fått i sig sin första dos kaffein och vi är nog MÅNGA som tar en extra stor kopp om vi sovit dåligt under natten!

En ny studie som publicerats i British Journal of Nutrition visar dock att det kan vara något vi bör sluta med.

Forskare från universitetet i Bath har i en undersökning visat att kaffe som start på dagen kan påverka kroppens metabolism. Det är sedan tidigare känt att kaffe kan ha en positiv effekt på förbränningen, men att dricka kaffe det första du gör på dagen efter en natt med orolig sömn kan tydligen göra det motsatta.

Se ocksåsnabbkaffe vs bryggkaffe – vilket är bäst ur hälsosynpunkt?

Kaffet påverkar blocksockret

Det som enligt forskarna händer när du vaknar outvilad är att kaffet försämrar kroppens förmåga att kontrollera blodsockret. När du sen äter frukost stiger blodsockret mycket mer än det hade gjort utan den där koppen kaffe innan.

Annons

Att sömnproblem i sig kan påverka metabolismen och leda till övervikt är heller inget nytt, men den nya studien visar att den negativa effekten alltså förstärks av kaffet.

Trött kvinna häller kaffe på bordet.
Börja inte dagen med kaffe – särskilt inte om du sovit dåligt.

I studien fick 29 friska män och kvinnor genomgå tre olika experiment:

  1. I det första fick deltagarna sova normalt en natt, och när de vaknade fick de dricka en sockerrik dryck.
  2. I det andra blev deltagarna väckta i fem minuter varje timme under natten, och på morgonen fick de samma sockriga dryck.
  3. I det tredje väcktes deltagarna på samma sätt under natten, men på morgonen fick de dricka en kopp starkt, svart kaffe en halvtimme innan de fick den sockerrika drycken.

Efter varje experiment tog blodprover för att se vad som hände med deltagarnas blodsocker.

Kaffe påverkade mer än sömn

Resultatet visade att en natts dålig sömn inte påverkade blodsockret nämnvärt jämfört med natten med normal sömn. Detta förvånade forskarna lite eftersom tidigare studier visat att en dålig natts sömn kan räcka för att störa metabolismen.

Att däremot dricka en kopp kaffe efter att ha sovit dåligt visade sig öka blodsockerreaktionen – med hela 50 procent. Detta kan förklara tidigare forskning som visat att kaffedrickande kan öka risken för insulinresistens och i längden diabetes typ 2.

Så morgonens första kopp kaffe kanske gör det du vill i form av att du blir piggare – men kan på sikt göra mer skada än nytta.

Hur undviker man det här problemet då? Jo, det är ganska enkelt. Börja dagen med frukost, SEN kaffe.

Källa: University of Bath Foto: TT

Läs mer:

20 minuters träning ökar fokuset lika mycket som en kopp kaffe

Vill du gå ner i vikt? Då kan kaffe hjälpa dig enligt ny studie

7 tecken på att du dricker för mycket kaffe

Annons