Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Ny studie: Snart kan migrän förebyggas!

14 feb, 2017
Migrän är en av de mest plågsamma sjukdomar man kan råka ut för. I dag saknas effektiv hjälp, men snart kan det finnas ett nytt läkemedel som förebygger anfallen redan innan de bryter ut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Drygt en miljon svenskar, varav de flesta kvinnor, vet hur plågsamt det är att vara däckad av migrän så gott som varje vecka. Världshälsoorganisationen WHO har klassat migrän som den sjätte mest handikappande sjukdomen i världen – den upplevs till och med jobbigare än vissa cancerformer. Forskare i dag vet en hel del om orsakerna, men inte tillräckligt:

– Det vi vet är att migrän är en medfödd hjärnsjukdom. En grupp celler i hypothalamus i mitten av hjärnan är felprogrammerade och reagerar galet på vissa saker. Det sätter igång ett anfall, säger neurolog Ulf Frejvall på Neurologen Privatmottagning i Helsingborg. Han är också en av de ansvariga för en studie där man testar ett nytt läkemedel mot migrän.

Han berättar att det finns ett 20-tal gener kopplade till sjukdomen.

Läs också: Så stoppar du migränen – utan piller

– Men miljöfaktorer och livsstil spelar absolut också en roll. Man kan alltså vara född med en genetisk sjukdom som migrän, men det är inte alltid man får anfall.

Annons

Kanske krävs det just särskilda miljö- eller livsstilsfaktorer för att sjukdomen ska utlösas. Vissa kan också ha anlaget för migrän men bara ha något enstaka anfall under sitt liv, medan andra kan ha så diffusa symtom att de inte vet om att det är just migrän de har. Det finns också migrän helt utan huvudvärk. I stället kan man vara ljus-, ljud- eller doftkänslig, må illa och känna sig tung i huvudet. Det vanligaste är dock att man har episodisk migrän med uppemot 14 migrändagar i månaden, eller kronisk migrän med mer än 15 migrändagar i månaden. Ofta blir dessa personer helt utslagna av smärtan.

– Smärtan vid migrän orsakas av en inflammation i vissa av hjärnans blodkärl, hinnor och i förlängda märgen. Då utsöndras signalsubstansen CGRP, som är ansvarig för överföringen av smärtsignaler. Det är detta vi tittar på just nu, säger Ulf Frejvall.

Läs också: Migrän eller huvudvärk – så vet du skillnaden

Annons

Genom att blockera CGRP – eller den ”mottagare” som tar emot signalen från den – kan man stoppa symtomen från migränanfallet. I Ulf Frejvalls studie tittar man på erenumab, ett ämne som blockerar mottagaren av CGRP. I studien har personer med episodisk migrän fått en spruta i månaden med erenumab. På så sätt förebyggs migränanfallet innan det knappt har börjat.

– De som fått behandlingen har blivit mycket bättre och de har haft färre migrändagar varje månad. Vissa har sluppit sina anfall helt! Effekten har varit slående. Man har sett att det fungerar på kronisk migrän också.

Ulf Frejvall berättar att en av hans patienter, som tidigare alltid hade en hel arsenal av mediciner med sig vart hon än gick, numera lämnar hemmet utan en endaste tablett. En annan har kunnat njuta av ett glas rödvin, något som var otänkbart tidigare.

– Med lite tur kan erenumab vara ute på marknaden redan om två år, säger Ulf Frejvall.

Annons

Läs också: Så mediterar du bort din migrän

 

Migränexpertens tips – så lindrar du smärtan

 

Vila!

– Smärtan beror på en inflammation och inflammationen läker om man vilar. Lyssna på kroppen och gå och vila när anfallet kommer. Tar man en tablett och går till jobbet skjuter man bara anfallet framför sig, vilket ökar risken för att migränen förvärras med tiden. Tillåter man sig däremot att vila läker inflammationen av sig själv, och då kan migränen bli lindrigare med tiden.

 

Dra ner på socker

Det finns väldigt lite forskning som tyder på att en viss typ av kost skulle lindra migrän. Man har till exempel inte kunnat visa att rödvin skulle förvärra migrän. Ulf Frejvall berättar om en svensk studie där man lät migränpatienter som sa sig vara känsliga för rödvin dricka det.

–Det hände ingenting, förvånande nog. Det enda jag tycker det finns stöd för är att man ska dra ner på socker. Äter man mycket socker verkar migränen förvärras.

Annons

 

Ät regelbundet

Av samma skäl som ovan ska man äta regelbundet. Då svänger blodsockret mindre och det kan lindra migrän.

 

Ha en jämn dygnsrytm

– Erfarenhetsmässigt kan jag säga att det verkar hjälpa att ha en jämn dygnsrytm, där man lägger sig och vaknar ungefär samma tid varje dag.

 

Stress då?

– 70 procent av de drabbade upplever att stress utlöser deras anfall, säger Ulf Frejvall.

Men stress utlöser inte sjukdomen direkt. I stället slår smärtan till när man kopplar av efter en stressig situation. Att få migrän på lördagsmorgonen är en klassiker. Vad man kan göra åt detta är däremot inte lätt att veta eftersom stress är en del av livet. Om man kan ska man självklart försöka att inte gå upp i varv alltför mycket.

 
Jo, man kan ha migrän utan huvudvärk!

Migrän innebär vanligen att man har en intensiv pulserande värk, ofta på ena sidan av huvudet, samt illamående och ljuskänslighet. Men det är inte alltid så. Migrän kan se olika ut hos olika personer. Här är några varianter:

  • Episodisk migrän betyder att man har färre än 14 migrändagar per månad.
  • Kronisk migrän betyder att man har fler än 15 migrändagar i månaden.
  • Migrän med aura innebär att man får symtom som synrubbningar, talsvårigheter eller problem med motoriken en tid innan huvudvärken kommer.
  • Migrän utan aura betyder att huvudvärken kommer direkt utan förvarning.
  • Ögonmigrän är en variant då man ser ljusa, runda cirklar som har flimrande, taggiga förändringar i ytterkanten. Ibland har man detta i kombination med huvudvärk, ibland utan.
  • Migrän helt utan huvudvärk förekommer också. Då kan man i stället känna sig tung i huvudet och vara ljud-, ljus- och doftkänslig.

 

Migrän – bästa sätten att bota huvudvärken

Läs också: Migrän – bästa sätten att bota huvudvärken

Så blir du av med migrän.

 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons