Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Så oroliga behöver vi vara för nya mutationer av coronaviruset

02 nov, 2021
Kvinna med munskydd som ser hoppfull ut.
Innan och efter deltavarianten, som nu är dominerande i Sverige, har vi hört talas om alla möjliga andra varianter av coronaviruset. Men hur oroliga behöver vi egentligen vara för nya varianter som med några fall också dyker upp i Sverige?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligtBrand logo
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

Nu när vaccinationstäckningen blir allt högre är det väntat att det också dyker upp fler fall där fullvaccinerade blivit sjuka i covid-19. Majoriteten verkar dock endast få milda symtom, eller inga alls. Fullvaccinerade smittar också andra i mindre utsträckning än ovaccinerade.

Men då man sett att vaccineffekten sakta verkar avta har Folkhälsomyndigheten meddelat att alla så småningom kommer att erbjudas en tredje dos coronavaccin. Först ut är riskgrupperna, som i framtiden även kan tänkas erbjudas en fjärde och femte dos vaccin, kanske fler.

Planera inför höst-, jul- eller sportlovet!

Varianten AY.4.2 har nått Sverige

Flertalet gånger har virusvarianter som Världshälsoorganisationen håller extra koll på varit uppe för diskussion för att sedan falla i glömska hos oss privatpersoner. För att bara nämna ett fåtal har till exempel varianter som lambda, my och deltaplus talats om.

Annons

Nyligen hittade man även en till i raden av virusvarianter som nått Sverige, AY.4.2, där sex svenska fall konstaterats, rapporterar DN. Denna variant har ökat fort i Storbritannien och är en av 300 genetiska grupper som Folkhälsomyndigheten hittat sedan pandemin startade.

Hur oroliga ska vi vara för nya mutationer av coronaviruset?

Ali Mirazimi är adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten. Han berättar för MåBra att nya varianter av viruset kommer fortsätta att dyka upp.

– Det har vi sagt redan från början. Men just nu behöver man inte oroa sig särskilt mycket för dem. Det viktiga är att veta att myndigheterna håller stenkoll på varianterna och att forskare testar skydden hela tiden, säger Ali Mirazimi.

Han anser att man bör tänka mer på pandemin i stort snarare än att fundera allt för mycket på enskilda varianter. Till exempel är en sak man kan göra för att minska smittspridningen att gå och vaccinera sig, om man inte redan gjort det.

Annons

Vaccintillverkarna står redo

Om det skulle dyka upp någon ny virusvariant som vaccinerna mot förmodan inte skulle bita lika bra på så står vaccinföretagen redo, enligt Ali Mirazimi.

– Vi vet att företagen som tillverkar vacciner är beredda med uppdaterade vacciner om det skulle behövas. Än så länge tycker man inte det. De vacciner vi har nu fungerar bra mot alla varianter, säger han.

Beta, gamma och delta fortfarande av särskild betydelse

De varianter av coronaviruset som Folkhälsomyndigheten just nu listar som av särskild betydelse är de som vi nog är ganska bekanta med vid det här laget, beta, gamma och delta. Detta för att de verkar kunna orsaka ökad smittspridning och redan har visat prov på att de kan ta över samhället ganska snabbt.

Kan det bli så att någon annan variant till slut blir dominerande?

– Att det inte skulle kunna komma någon annan variant som blir dominerande vågar jag inte säga. Men det ser ut som att delta är den som kommer att fortsätta vara dominerande här i Sverige. Hittills verkar ingen annan variant kunna ”ta över” lika fort och på samma sätt, säger Ali Mirazimi.

Foto: TT

Annons