Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Nya rön: Blodprov kan avslöja cancer i tidigt skede

25 aug, 2020
Rör med bodprover i ett ställ
Att hitta cancer så tidigt som möjligt ökar chansen att bli botad. Nu har forskare tagit fram en metod för att hitta cancermarkörer i blod – innan sjukdomen ger några symtom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När cancer uppstår påverkas hela kroppen. Bland annat utsöndrar cancerceller små proteiner som syns i blodet. Genom att söka efter proteinerna i blodprov, kan man numera hitta cancertumörer, oavsett var i kroppen de sitter – och innan de ger några symtom.

I tidigare forskning har man sett att det bildas särskilda partiklar när det finns cancerceller i närheten. Partiklarna kallas EVP, extracellulära vesiklar och partiklar, och det är dem forskarna nu har studerat närmare.

– Målet är att kunna använda dem som diagnosverktyg för att upptäcka cancer i ett tidigt skede, säger Linda Bojmar, postdoktor vid Linköpings universitet och en av den internationella studiens huvudförfattare.

Kan hitta svårupptäckta cancerformer

I studien analyserade forskarteamet EVP-partiklar i över 400 prover från blod och vävnader. Proverna kom från personer med cancer och från friska personer. Arton olika typer av cancer ingick i studien, däribland cancer i bröst, tjocktarm, bukspottskörtel och lunga. Genom att mäta och analysera cancermarkörer i EPV-partiklar kunde man hitta bland annat bukspottkörtelcancer och lungcancer i ett tidigt stadium. Båda cancerformerna är kända för att vara svåra att behandla, just för att de ofta upptäcks så sent.

Annons

Det nya blodprovet har en hög träffsäkerhet och hittade cancer i 95 procent av fallen.

Metoden ska testas i Sverige

Forskarna tror också att EVP-partiklar kan användas för att undersöka riskgrupper, till exempel personer som har en hög ärftlig risk för cancer och personer med inflammatoriska sjukdomar som ökar cancerrisken, till exempel bukspottskörtelinflammation, ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Linda Bojmar och hennes forskarkollegor planerar nu att göra fler studier i ännu större grupper av patienter, bland annat hoppas man kunna starta upp studier i Sverige.

Här kan du läsa studien.

 

Foto: TT

Läs mer:

Här är de 5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50

Studie: Lätt vardagsmotion minskar risken att dö i cancer

10 vanliga frågor om cancer – experterna ger svar

Annons