Forskare: Fibromyalgi kan lindras med styrketräning
Cirka 10 procent av befolkningen har utbredd smärta och 1-3 procent har fibromyalgi.
Fibromyalgi karakteriseras av långvarig generaliserad smärta som förekommer framför allt hos kvinnor. Kännetecknande är att smärtan ökar till följd av belastande aktiviteter, vilket kan bero på störningar i musklerna och/eller på bristande smärtreglering.
Många beskriver även trötthet, nedsatt fysisk funktion och svårigheter att klara vardagsaktiviteter och förvärvsarbete, vilket sammantaget sänker livskvaliteten.
– Långvarigt smärttillstånd är en plåga för var tredje person av den vuxna befolkning och även för många ungdomar, säger Jan Bagge, kvalitetsansvarig på Reumatikerförbundets smärtskolor.
Läs också: Fibromyalgi – metoden som kan lindra smärtan
Gav ny kunskap
Ny kunskap, framtagen i samarbete mellan forskare i Stockholm, Göteborg och Linköping, visar att det är möjligt för personer med fibromyalgi att förbättra sin fysiska kapacitet och hälsa med styrketräning.
Sammanlagt 130 kvinnor rekryterades till den nya studien, där deltagarna lottades antingen till styrketräning eller till avspänningsträning. Styrketräningsprogrammet planerades utifrån varje deltagare och anpassades till hennes fysiska utgångsläge, resurser och målsättningar.
Träningen inleddes med låga belastningar för att deltagarna skulle känna tilltro till förmågan att klara träningen trots sin smärta. Upplägget fungerade väl och resultaten visade på ökad muskelstyrka och förbättrad allmän hälsa samt minskad smärta och trötthet i träningsgruppen. Även deltagarnas förmåga att delta i aktiviteter i vardagen förbättrades.
Läs också: Se upp: 7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar
Orsaken kartlagd
En stor del av studien fokuserade på att förstå varför träning hade en så god effekt.
– Vi kunde visa att träningsinterventionen normaliserade frisättningen av inflammatoriska och smärtframkallande ämnen i muskulaturen och att detta var förenat med minskad smärta. Dessutom förbättrades den kognitiva förmågan, säger professor Eva Kosek.
Funktionell hjärnavbildning visade också att träningen hade en gynnsam effekt på kommunikationen mellan olika delar av hjärnan hos personer med fibromyalgi. Förbättringen av det kliniska tillståndet efter träning åtföljdes således av positiva effekter både i muskulaturen och hjärnan.
Träningen kommer att utgöra ett värdefullt tillskott i behandlingen av fibromyalgi och långvarig smärta.
Läs också: Nya rön: Rödbetsjuice kan hjälpa mot fibromyalgi!
Källa: Reumatikerförbundet
Artikel av: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock