Virus är snällare mot kvinnor – vill kunna spridas till män
Gnäller din man lite väl mycket över sin förkylning, du vet den som han antagligen fick från dig för ett par dagar sedan? Att män blir mer tilltufsade av förkylningsvirus än kvinnor (ja, man cold finns på riktigt) är till och med vetenskapligt bevisat. Men att det är en taktik från självaste viruset är en ny upptäckt, rapporterar SVT Vetenskap.
Läs mer: Därför blir män sjukare än kvinnor
Det är brittiska forskare som upptäckt att vissa virus drabbar män hårdare än kvinnor, där förklaringen kan vara att viruset med flit är snällare mot kvinnor – för att kunna attackera män och barn mer effektivt.
I studien tittade forskarna på HTLV-1, ett virus som för in en bit av sin egen arvsmassa i värdens immunceller. Sedan tidigare visste man att ammande kvinnor löper mindre risk att utveckla följdsjukdomar kopplat till infektionen, något som kopplats till en idé om att ammande kvinnor har bättre immunförsvar än män.
Men nu har forskare från University of London tittat på fenomenet med en ny vinkel:
– Det ligger alltså i virusets intresse att inte döda sin kvinnliga värd för att underlätta sin egen fortsatta spridning. Man kan se en direkt parallell till bakterier som bara överförs från mor till barn och som sällan eller aldrig ger sjukdomssymtom, säger Siv Andersson, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet till SVT Vetenskap.
Det finns dock fler saker än kön som påverkar virussmittor. Var i världen man bor, ålder och hälsostatus till exempel menar Siv Andersson. Hon tror dock att forskningsresultat av den här typen kommer förändra behandlingsformerna mot en rad sjukdomar på sikt.