Prediabetes – så vet du om du drabbad
Diabetes typ 2 är kan skada hjärta och kärl, det vet de flesta. Men även prediabetes – ett förhöjt blodsocker utan att det är så högt att det räknas som diabetes typ 2 – kan leda till sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Och i vissa undersökningar har man sett att uppemot en av tio svenskar går omkring med ett förstadium till diabetes typ 2. Bland dem som får sin första hjärtinfarkt har tvåtredjedelar antingen diabetes typ 2 eller prediabetes.
Det som är så förrädiskt med ett blodsocker som ligger mellan friskt och sjukt är att symtomen är så milda att man inte tänker på dem. Det bästa sättet att upptäcka prediabetes är därför att ta två blodprov, dels fasteblodsocker, dels glukostolerans.
Så här går det till:
Fasteblodsocker
Innan blodprovet får man fasta över natten.
- Ligger värdet under 5,9 är det normalt.
- Har man ett värde mellan 6 och 6,9 klassas det som prediabetes. (I länder som USA anses man ha prediabetes redan om värdet är högre än 5,6)
- Värde över 7 räknas som diabetes typ 2.
Glukostolerans
Blodprovet tas efter att man har fått dricka en lösning med druvsocker.
Värden mellan 7,8 och 11,0 visar att man har nedsatt glukostolerans (prediabetes).
Värden över 11,, räknas som diabetes typ 2.
Det här förebygger!
Ja, det går faktiskt att få ner ett förhöjt blodsocker på egen hand. Här är två säkra sätt!
- Det säkraste sättet är att gå ner i vikt – och det handlar inte om en radikal viktnedgång. Lyckas man tappa 5 procent av sin vikt minskar risken för prediabetes med hälften!
- Lägger man till 30 minuters motion varje dag minskar risken ytterligare.
Så minskar du risken för diabetes
Vi listar sex vetenskapliga råd som hjälper dig sänka blodsockret – och diabetesrisken! Gör vårt test och se hur stor risk du har att drabbas inom tio år.
Läs mer: Så minskar du risken för diabetes