Rätt tarmbakterier kan förebygga Alzheimers
Tarmen har länge stått i fokus när det gäller forskningen om våra vanligaste folksjukdomar. Bland annat har man kopplat ihop tarmflorans sammansättning med sjukdomar som fetma, depression, hjärtsjukdom, diabetes typ 2 och inflammatoriska tarmsjukdomar.
Senaste nytt är att en störd tarmflora även kan ligga bakom Alzheimers sjukdom. Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att möss med sjukdomen har en annan sammansättning av tarmbakterier än friska möss. När de förde över tarmbakterier från de sjuka mössen till de friska utvecklade de mer så kallade Beta-amyloidplack i hjärnan, ett slags plack som bildas just vid Alzheimers sjukdom.
Tarmbakterier kan alltså skynda på utvecklingen av sjukdomen. Man hoppas nu kunna ta fram förebyggande behandling mot Alzheimers, bland annat genom att titta på hur kosten kan förändra tarmfloran. I nuläget finns enbart bromsmediciner som sätts in när sjukdomen redan har utvecklats.
Läs också: Dåligt luktsinne kan vara demens
Kosten som håller dina tarmbakterier i topptrim!
Gener, livsstil och kost avgör vår tarmfloras sammansättning. Har man fötts med en ”dålig” tarmflora kan vi delvis kompensera det genom att äta en bra kost som gynnar tarmbakterierna.
Det här gillar dina tarmbakterier särskilt mycket, enligt forskning presenterad i tidskriften Science:
- Frukt och grönsaker
- Yoghurt
- Kaffe
- Rödvin
- Men det här stör tarmen:
- Läsk och saft
- Skräpmat
- Småätande
- Läkemedel som antibiotika är känt för att störa tarmfloran. Men även antidepressiva, antihistaminer och hormoner tycks påverka den negativt.
Så får du fart på tarmen – och viktnedgången
Läs också: Så får du fart på tarmen – och viktnedgången