9 största riskfaktorerna för diabetes typ 2
…
En av tre personer med typ 2-diabetes har sjukdomen utan att veta om det. Ett högt blodsocker ger inte alltid symtom, vilket gör att många får sin diagnos sent, ibland efter flera år. Då kan vi redan ha fått skador på kroppen.
– Det räcker med att ligga på gränsen för att risken för hjärt-kärlsjukdom ska öka, säger Kerstin Brismar, senior professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet i Solna.
Vad ökar risken för diabetes typ 2?
Den exakta orsaken till att diabetes typ 2 uppstår är okänd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas mycket av hur du lever, uppger 1177/Vårdguiden.
Sjukdomen smyger sig många gånger på under flera års tid och många känner, som sagt, inte av några symtom alls. Därför är det viktigt att känna till riskfaktorerna för att drabbas av diabetes typ 2. Känner man till att det finns en ökad risk, kan man kolla sitt blodsocker med ett enkelt blodprov.
Ligger man på gränsen till för högt blodsocker kan man göra en utredning där man bland annat tittar på så kallat fasteblodsocker samt gör ett sockerbelastningstest.
Riskfaktorer för diabetes typ 2
Tillhör du någon riskgrupp? Här är några vanliga riskfaktorer för diabetes typ 2:
- Ålder över 45 år
- Ärftlighet
- Bukfetma
- Fysisk inaktivitet
- Högt blodtryck
- Sömnapné
- Rökning
- Hög alkoholkonsumtion
- Långvarig, negativ stress
Symtom på diabetes typ 2
Foto: TT
LÄS MER:
10 tidiga tecken på att du håller på att få diabetes typ 2