Läkaren förklarar: Så är det att ligga i respirator
Vissa av dem som drabbas av covid-19 blir så svårt sjuka att de inte längre klarar av att andas själva. Då behöver man vårdas i en respirator. Men vad innebär det egentligen – och klarar alla av den tuffa behandlingen? Vi har pratat med narkos- och intensivvårdsläkaren Pär Åstrand, som är verksam i Torsby i region Värmland.
Covid-19 kan sätta sig både i de övre och nedre luftvägarna och orsaka en svår andnöd. I värsta fall kan man drabbas av ARDS, acute respiratory distress syndrome. Det kallas ibland även för chocklunga och är ett livshotande tillstånd med syresättningssvårigheter och vätska i lungorna. Ofta behandlas den drabbade i en respirator som blåser ner luft i lungorna. Man anpassar syrgasinnehåll, luftvolym och med vilket tryck luften blåses ned efter varje patient.
Coviddrabbade behandlas ovanligt länge i respirator
– Respiratorbehandling innebär att maskinen tar över andningen delvis eller helt och hållet. Behandlingen kan se ut på flera sätt, säger Pär Åstrand. Det kan till exempel vara en så kallad icke invasiv behandling, då man har en mask över ansiktet som stöder andningen.
Han berättar att behandling med mask inte verkar vara det vanligaste alternativet vid covid-19.
– Dels visar det sig ofta vara behov av lång respiratorbehandling vid covid-19 och då är maskbehandling mindre lämpligt, dels är det svårt att få masken helt tät kring ansiktet och därför finns det en större risk att smittan sprids till personalen.
Därför vårdas man istället med så kallad invasiv ventilation, där man får andningshjälp via en lillfingertjock tub som förs ner i halsen genom munnen. Ytterligare ett alternativ är att man gör ett kirurgiskt snitt i halsen och för in tuben direkt i luftstrupen.
– För patienter med covid-19 är respiratorvård med tub via munnen ner i luftstrupen ett förstahandsalternativ. Men eftersom man ofta får ligga länge i respirator när man har covid-19, kan man bli irriterad i svalget efter en tid. Då kan man istället göra ett snitt i halsen och föra in en kanyl den vägen, förklarar Pär Åstrand.
Fördelen med att få in tuben direkt i halsen är att man kan vara vaken och att det gör mindre ont.
Men oavsett metod är behandling med respirator en stor påfrestning för kroppen. Och alla klarar inte av den. Det gäller framför allt äldre, sköra personer samt de som lider av hjärtsvikt eller svår KOL.
– När man för ner tuben genom mun och hals måste man vara så djupt sövd att allt medvetande slås ut. Har man ett svagt hjärta klarar den inte alltid av det. Hjärtat riskerar att stanna. Vid svår KOL kan patienten vara så dålig att det inte går att avsluta respiratorbehandlingen. Den blir till en evighetsmaskin som man till slut dör i.
Förutom att man sövs djupt, får man också muskelavslappnande medel när tuben ska föras ner. Detta för att stämbanden ska slappna av så mycket att tuben kommer förbi dem. Att man passerar stämbanden betyder också att man inte kan prata när man ligger i respirator. Man behandlas också med smärtstillande morfinpreparat. Man kan även få lugnande medel för att lindra den ångest det innebär att vara svårt sjuk och men inte kunna kommunicera.
– Nästan alla är sövda, åtminstone de första dagarna i respirator. Många kan efterhand få lättare doser av sömnmedel, vilket gör att man kan vara relativt vaken.
I vanliga fall behandlas man bara några få dagar i respirator. Men vid covid-19 krävs det längre behandling än så, ibland i flera veckor.
Man måste ”träna” sig ut ur respiratorn
Pär Åstrand berättar att det kan krävas en lång rehabilitering för att komma tillbaka till ett normalt liv. För äldre personer kan det ta år, medan yngre brukar återhämta sig snabbare.
– Vår kropp är ju gjord för att röra på sig och ligger man länge i respirator mår kroppen dåligt. Musklerna försvagas och nerverna påverkas redan efter en veckas stillhet. Man kan också behöva psykisk återhämtning efter längre respiratorbehandling, säger han.
Respiratorbehandlingen avbryts inte direkt, istället brukar man långsamt minska det tryck och den syregasmängd maskinen ger. Man får andas allt mer med egen kraft, för att träna upp andningsmusklerna igen. Redan innan respiratorn kopplas ur brukar man också få göra sjukgymnastik, till exempel att lyfta armar och ben. Det kallas ”urträning” som i ut ur repirator-träning.
– De flesta kommer tillbaka och blir återställda efter respiratorbehandling. Men det kan ta tid, allt från några månader för yngre, till ett år för de äldre.
Foto: TT
Läs mer:
3 sätt att bli immun mot corona – så går det till
Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset
Läkaren: Gör denna andningsövning om du är smittad med coronavirus
Senaste nytt om coronaviruset
Vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Vad gäller för de nya riskgrupperna och varför är forskarna oense? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.