Så håller du koll på hälsan själv - hemma!
På apotek och i webbshoppar kan man köpa hemma-apparater mot olika krämpor. Men hur bra är de? Läs vad 1177-doktorn tycker om medicintekniska produkter.
I dag finns många medicintekniska produkter för hemmabruk, från blodtrycksmätare till Tens-apparater som kan ge smärtlindring. Hur bra är det egentligen att allt fler ägnar sig åt egenvård med hjälp av medicintekniska produkter?
– Medicinska apparater är ett bra komplement till läkarbesök. Men enbart egenvård är inget jag rekommenderar, säger Claes Ehinger, specialist i allmänmedicin och läkare på sjukvårdens internettjänst 1177.se.
Blodtryckskoll
– Det är positivt att man kan kolla blodtrycket hemma med blodtrycksmätare. Har högt blodtryck konstaterats vid ett läkarbesök kan en hemma-mätare vara utmärkt. Då behöver man inte gå till doktorn varje gång det ska kollas, säger Claes Ehinger.
– Men för att få fram ett så exakt blodtryck som möjligt kan man ta med sig sin mätare och jämföra resultatet med doktorns. Då vet man om den fungerar bra. Doktorn kan också visa hur man ska hålla armen när man mäter trycket. Mätstället ska vara i hjärthöjd.
Ett normalt blodtryck är cirka 120/80. När man anstränger sig eller blir orolig ökar blodtrycket, vilket i den situationen alltså är normalt.
– Men läkaren väger också in riskfaktorer som blodsocker, blodfetter, ärftlighet och rökning. Det betyder att ett lite högre blodtryck kan tillåtas om det inte finns andra riskfaktorer.
– Högt blodtryck ger inga symtom och det är det som är så farligt. Många söker inte läkare förrän det gått så långt att de har yrsel och huvudvärk. Då är trycket rejält förhöjt, kanske 200/120, säger Claes Ehinger. Den som har för högt blodtryck har en ökad risk att drabbas av stroke och hjärt-kärlsjukdomar.
Feberkoll
– Det är skillnad på förhöjd temperatur och feber. Tempen kan vara förhöjd utan att det är onormalt. Att temperaturen stiger efter ett motionspass beror på att musklernas arbete producerar värme. Då är tempen förhöjd; det är inte feber, säger Claes Ehinger.
Normal temp är 36,5–37,5 grader. Hos kvinnor kan det variera mer beroende på menscykeln. Efter ägglossningen är tempen lite högre.
– Ett tips: Kolla din temp när du är frisk så vet du din normaltemperatur. Vila 30 minuter innan du tar tempen och använd helst en termometer för ändtarmen. Den ger det mest pålitliga resultatet, säger Claes Ehinger.
Vilken termometer man än väljer – för öra, mun, armhåla eller panna – ska man ta tempen på samma ställe och på samma sätt varje gång för att kunna jämföra värdet.
Värk-koll
En Tens-apparat ge lindring om man har ont i en muskel utan att man hittar en orsak vid en undersökning. Eller om man får värk i axlar och nacke av att ha suttit länge vid datorn. Idrottsskador, fibromyalgi eller foglossning vid graviditet är andra användningsområden.
– Tens-behandling stimulerar de hudnära nerverna med svag elektrisk ström. Genom att aktivera berörings- och muskelnerver stimuleras kroppens egna smärtlindringssystem. Men jag tycker inte att man ska köpa en Tens-apparat utan att först ha träffat en legitimerad sjukgymnast för att kunna använda den på ett korrekt sätt, säger Claes Ehinger.
Vikt- & fett-koll
På vissa läkarmottagningar och gym finns kroppsanalysvågar. De visar hur många procent av vikten som är fett, muskler och benmassa.
– En onödig produkt, menar Clas Ehinger.
Men för den som försöker gå ner i vikt kan vågen ha en peppande effekt. Under perioder när vikten står stilla trots att man äter bra och rör på sig ger man lätt upp. Om vågen då visar att mängden fett minskat och muskelmassan ökat kan det sporra att fortsätta.
Blodsockerkoll
I dag talar vi ofta om blodsockervärde, inte minst apropå den populära GI-metoden. Blodsockermätare kan köpas på apotek.
– De är i första hand till för diabetiker. Om man vill testa om man är i riskzonen – eftersom högt blodsocker inte behöver ge besvär – så kan man låta en kamrat med diabetes hjälpa till att testa. Annars görs det enkelt med ett blodprov hos doktorn, säger Claes Ehinger.
I nya numret av MåBra ( i butik 23/11) får du massor av tips på apparater som funkar hemma.
Av: Charlotta Lindell
Bild: Thinkstock