Så kan du förhindra antibiotikaresistens!
18 nov, 2016
Ju mer antibiotika vi använder desto snabbare ökar resistensen. Så här kan du hjälpa till för att bevara den livräddande medicinen.
Annons
Antibiotika används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Men resistensen mot antibiotika ökar i raketfart och risken är att bakterier utvecklar en motståndskraft mot medicinen – och behandlingen blir verkningslös. Har vi ingen verksam antibiotika kan vi i värsta fall dö av en i vanliga fall harmlös bakterieinfektion i framtiden.
Se också – ny studie visar att antibiotikaanvändning ökar risken för tarmcancer.
Här är några saker vi alla kan göra för att stoppa utvecklingen av resistens!
- Ta bara antibiotika när det verkligen behövs! Prata med din läkare. Får du antibiotika, fullfölj kuren.
- Antibiotika hjälper inte mot allt. Det fungerar inte mot virusinfektioner och behövs sällan mot lindriga självläkande bakterieinfektioner.
- Luftvägsinfektioner och förkylningar är oftast orsakade av virus och då fungerar inte antibiotika. Är man frisk i övrigt klarar kroppen av att läka infektioner på egen hand.
- Vid bakterieinfektion som lindrig eller måttlig öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss och luftrörskatarr har antibiotika ingen större effekt.
- Man kan också smittas av antibiotikaresistenta magsjukebakterier, till exempel campylobacter och salmonella, om man äter dåligt tillagad mat. Men det är inte alltid bakterierna behöver behandlas med antibiotika.
- Om din överblivna antibiotika hamnar i miljön ökar risken för att resistens. Den kan nämligen spridas mellan harmlösa miljöbakterier och sjukdomsframkallande bakterier.
Lämna därför överblivna läkemedel till apoteket!
- Skydda dig mot smitta genom att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Gnugga alla delar av handen, mellan fingrarna också, i minst 30 sekunder. Genom att tvätta händerna kan bakterier och virus sköljas bort.
Mer information finns på www. skyddaantibiotikan.se
Annons