Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Så känns en knöl i bröstet – tecknen på att det kan vara cancer

01 okt, 2021
En illustration av en cancerknöl i bröstet.
Det är viktigt att regelbundet undersöka sina bröst själv för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bröstcancer. Men hur känns egentligen en knöl eller förändring som man bör kolla upp med en läkare?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Minst en gång i månaden bör man ha för vana att inspektera och känna igenom brösten efter förändringar. Detta även om man går på mammografi regelbundet, metoderna kompletterar varandra. Det är rent av livsviktigt att undersöka sina bröst.

Enligt en rapport, genomförd av Bröstcancerförbundet, upptäckte 54 procent sin bröstcancer via självundersökning. Rapporten är baserad på 409 svarande medlemmar i förbundet.

Men hur vet man om en förändring eller knöl man känner bör kollas upp?

Hur känns en knöl i bröstet?

Brösten har normalt flera körtlar som kan upplevas som knölar om det är första gången man undersöker sina bröst själv. Dessa i sig är ofarliga, men noterar man någonting som inte känns som vanligt är det alltid bra att kolla upp hos läkare.

Annons

Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande i Bröstcancerförbundet, har tidigare förklarat för MåBra att körtlar i brösten ibland förväxlas med cancerknölar. Om man är runt 30 år har man ofta fler körtlar än när man är 60 till 70 år.

– Skillnaden mellan farliga och ofarliga knutor kan vara att de ofarliga ofta är mjukare och flyttar på sig. Farliga knutor är oftare hårda och fasta och kan till exempel kännas som en ärta i bröstet, förklarade Susanne Dieroff Hay.

Det här händer i kroppen.

Svullna lymfkörtlar kan kännas som knölar

Det finns också körtlar som kan dyka upp tillfälligt för att sedan försvinna. Det kan bero på hormoner, och då försvinner knölarna efter mensen. Men det kan också uppkomma i samband med vaccinationer eller andra sjukdomar.

Då är det svullna lymfkörtlar det handlar om, vilka är ofarliga men kan bidra till onödig oro. Därför är rekommendationen att man väntar fyra till sex veckor efter vaccination innan man själv undersöker brösten eller gör mammografi.

Annons

Det finns bättre och sämre tillfällen att undersöka brösten på.

Tecken på att det skulle kunna vara cancer

Om man känner en knöl som inte är hormonbunden eller kan tänkas bero på vaccin så ska man alltid kolla upp den för säkerhetsskull, detta även om knölen tycks väldigt liten. Hellre undersöka en gång för mycket än en gång för lite.

Förutom knölar så är det också fördelaktigt att gå till läkaren om du känner förändringar i hudens struktur på och runtom brösten, så som som apelsinhud, knottror och skrovlighet. Om något område på brösten känns varmare eller hårdare än vanligt är det också bra att låta en läkare titta på avvikelser.

Men det är också viktigt att göra en utseendemässig inspektion. Om brösten ändrat utseende på något vis bör det också kollas upp. Det kan till exempel handla om att de ser mer ojämna ut, att ett bröst blivit förstorat, att hudtonen förändrats eller att det kommer blod eller vätska från bröstvårtan.

Värt att komma ihåg är dock att de flesta knölar faktiskt inte är cancer. Någonting annat som kan vara bra att veta är att smärta och ömhet i brösten sällan är ett symtom på bröstcancer. Men låt alltid en läkare avgöra vad som är vad.

Källa: Cancerfonden, MåBra

Foto: TT

4 av 10 kvinnor undersöker sällan eller aldrig sina bröst. Det vill vi ändra på – här kan du läsa allt om kampanjen #klämdag.

Annons