Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Expertens bästa tips: Så lär du dig leva med tinnitus

27 sep, 2024
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
En kvinna som håller för öronen.
Foto: TT
Var femte svensk har besvär med att det brusar, ringer, knackar eller piper i öronen, några hela tiden och andra sporadiskt. Fantomljuden blir lätt stressande och kan störa sömn och socialt liv. Men det finns flera strategier för att bättre hantera oljuden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningarBrand logo
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningar

En del sticker huvudet under köksfläkten en stund. Andra tycker om att ta en tur med bilen eftersom ljudet från däcken verkar dämpande på deras tinnitus. Några gillar ljudet av syrsor, och vissa föredrar det tekniskt skapade ljudet ”vitt brus” som man kan hitta ­inspelningar av på nätet. Men även en värmekudde bakom nacken, ­massage och stretching är symtomlindrande knep vid tinnitus som drabbade delar med sig av på forum.

Något botemedel finns inte, och inte heller någon lindrande strategi som fungerar för alla. Tinnitus är nämligen inte en sjukdom, utan ett symtom som kan ha många bakgrunder. Exakt varför oljuden uppstår är fortfarande lite av en gåta. En teori är att skadade sinneceller i örat sänder falska signaler till hjärnan som uppfattar dem som ljud, och en annan är att aktiviteten i hörselnerven är nedsatt. Men några av orsakerna till att det börjar ringa och susa har vi i alla fall koll på.

Annons

– Den vanligaste orsaken till tinnitus är nedsatt hörsel, och hörselnedsättning kan bero på allt från ärftlighet och ålder till buller och sjukdom. Det händer ganska ofta att personer som är besvärade av tinnitus inte ens har insett att de har nedsatt hörsel. Så alla som ­upplever tinnitus bör kolla hörseln. Det kan vara första steget till att hitta behandlingar som hjälper, berättar Ingvild Falkenhaug på Hörsel­skadades Riksförbund, HRF, som ofta kommer i kontakt med ­personer som har tinnitus.

Ingvild Falkenhaug, kommuni­kationschef på HRF.
Ingvild Falkenhaug, kommuni­kationschef på HRF. Foto: Peter Knutson/HRF

Buller och stress

Buller och höga ljud kan orsaka tinnitus, även om hörseln inte ­omedelbart blir sämre.

– Många som har gått på konserter utan öronproppar upplever att det tjuter i öronen efteråt. Det är en varningssignal att ta på stort allvar. Det är din hörsel som larmar om att du utsatt dig för skadligt ljud. Ibland lugnar tinnitusen ner sig efter ett tag, men sådan tur har du kanske inte nästa gång.

Annons

Tinnitus kan ibland också vara stressutlöst. Om man exempelvis går igenom en väldigt svår period i livet, till exempel ett dödsfall i familjen, en stökig skilsmässa eller har upplevt en riktigt stor stress på jobbet, så kan det utlösa tinnitus. Den här typen av stress kan också förvärra en svag tinnitus som man tidigare kanske inte tänkte så mycket på.

– Besvären kan då minska igen när stressen har lagt sig. Ungefär 20 procent av befolkningen har en tinnitus som kommer och går, och som man bara tänker på ibland. Men 200 000–300 000 svenskar har så kallad ”svår tinnitus” som innebär att de besväras av tinnitus i stort sett konstant, och för dem är det förstås oerhört jobbigt, säger Ingvild Falkenhaug.

Förvärrande faktorer

  • Stress är en stor trigger. Många med tinnitus märker hur ljudet liksom skruvas upp när livet känns pressat. Spänningar i nacke, käkleder och axlar kan också förvärra tinnitus, och i sig öka risken för att drabbas.
  • Dålig ljudmiljö. Oavsett om du själv hör dåligt, eller om problemet ligger i en bullrig, skramlig och pratig miljö, så innebär stressen av att behöva anstränga sig för att höra en ökad risk för förstärkta eller nytillkomna problem med tinnitus på sikt.
  • Sjukdomar är ytterligare en stress för kroppen. Till exempel har covidsmittade personer rapporterat att de upplevt tinnitus i en ny eller förvärrad form. Sköldkörtelsjukdomar, depression, ångest och lågt blodvärde har fastställda samband med tinnitus.
Annons

Hörapparat kan maskera

Eftersom orsakerna till tinnitus alltså är många så kan olika behandlingar fungera olika bra för olika personer. Man måste prova sig fram – och ibland är det enklare än du tror!

– En sak som man tyvärr ofta missar inom vården är att hörapparater kan hjälpa, om det nu råkar vara så att man parallellt med sin tinnitus faktiskt också har en liten hörselnedsättning. När vi korrigerar denna så förstärks ljuden från omvärlden, och det gör att hjärnan får annat att tänka på, istället för att lyssna så intensivt efter just tinnitusljudet. Det finns också hörapparater med så kallad tinnitusmaskering, ett brusljud som gör att tinnitus blir mindre störande.

Det finns också annat i verktygslådan, till exempel terapi, som ofta går ut på att hitta vägar till att ­acceptera ljudet.

– Många blir hjälpta av KBT (kognitiv beteendeterapi) och undervarianten ACT (acceptans- och ­åtagandeterapi) där man jobbar mot att se ljudet som en naturlig del av en själv och inte något man lägger så stor vikt vid. För ju mer irriterade vi blir på ljudet, desto mer kommer vår hjärna att värdera ljudet som viktigt för oss att höra, säger hon.

Annons

Se upp för bluffkurer

Även om det gäller att prova sig fram för att se vad som kan fungera så vill HRF ändå varna för att det på konsumentmarknaden finns gott om bluffkurer: alltifrån öronljus till eteriska oljor.

– Tyvärr marknadsförs det en massa som är verkningslöst eller till och med direkt skadligt. Vi kommer inom kort att gå ut med mer information om detta på vår webb, säger Ingvild Falkenhaug.

Mer som kan lindra

Få inte panik. Om du får tinnitus för första gången så kan det kännas traumatiskt, men det finns goda chanser att ringandet försvinner av sig självt, när hjärnan har lärt sig att bortse från ljudet.

Prova avslappning. Mindfulness, yoga, skogsbad och andra avslappningstekniker är beprövade tekniker som kan lindra.

Var öppen för terapi. Formerna KBT och ACT har vetenskapligt bevisad effekt. Det finns även en metod som heter TRT (”tinnitus omskolningsterapi”) där man använder ljudstimulering med målet att minska känslan av irritation och obehag.

Skaffa hörapparat. Om du råkar ha en hörselnedsättning så kan detta vara enklaste hjälpmedlet.

Se över din medicinlista. Kika i bipacksedeln för ditt läkemedel eller kolla upp i FASS om biverkningen tinnitus nämns. Det kan vara en biverkning av till exempel läkemedel som antibiotika, cellgifter, blodtryckssänkande, vattendrivande och antidepressiva. Fråga din läkare om likvärdiga alternativ.

Ytterligare hjälp

Hörsellinjen på telefonnummer ­0771-888 000 eller hrf.se/horsellinjen. Prata kostnadsfritt med en ­hörselrådgivare som kan tinnitus. Hörseltestaren på ­horseltestaren.se. Kostnadsfritt, vetenskapligt självtest på webben. Allt du behöver är en lugn plats, hörlurar samt mobil eller dator.

Annons