Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet
I dagarna blev 90-åriga Margaret först i världen att vacciners mot corona. Detta efter att Storbritannien, som är först ut att godkänna ett vaccin, gett grönt ljus åt Pfizer-Biontechs coronavaccin – ett vaccin som även Sverige har köpt in sig på.
Pfizers coronavaccin ger skydd inom tio dagar
USA väntas nu följa i Storbritanniens fotspår och inom en snar framtid godkänna Pfizer-Biontechs coronavaccin. Detta har också lett fram till att den Amerikanska myndigheten FDA nu börjat analysera bolagets kliniska tester, detta meddelar New York Times. Myndigheten konstaterar att vaccinet ger ett "starkt skydd" inom tio dagar efter man tagit den första dosen. Tidigare har Pfizer gått ut med att man måste ta två doser av deras vaccin för att kunna säkerställa ett långvarigt skydd. Detta då det fortfarande är oklart hur länge skyddet från första dosen håller i sig.
I analysen konstaterar man även att vaccinet har fungerat bra på flera mottagare och att det visat sig ge skydd oavsett mottagarens etnicitet, ålder eller vikt. De kliniska försöken kommer att fortsätta efter ett godkännande, och företagen har uppmanat personer som är med i försöken att fortsätta vara det så länge som möjligt.
Biverkningar som kan uppstå av coronavaccinet
Men analysen belyste inte bara fördelarna med coronavaccinet. Man granskade även eventuella biverkningar som kan uppstå efter en andra dos vaccin. Resultatet visade att en stor del av testpersonerna kände sig sjuka några timmar efter injektionen, något som skulle innebära att man måste förbereda sig på att ta ledigt från jobbet och vila efter att man genomgått vaccineringen.
Man kunde även se att mer än hälften av de mellan 16–55 år upplevde en viss trötthet. Många fick även huvudvärk och en tredjedel rapporterade att de fått rysningar och muskelvärk.
För personer över 55 år var bieffekterna något ovanligare. Omkring hälften rapporterade att de kände sig trötta medan en tredjedel uppgav huvudvärk som symtom. Andelen som rapporterade rysningar var omkring 25 procent och lite mindre än en tredje del kände muskelsmärta.
Vaccinexperten: "Det är farligare att inte ta det"
Enligt en Sifo-undersökning, som skedde i slutet av november, uppgav bara 58 procent av svenskarna att de var positivt inställa till att vaccinenera sig mot det nya vaccinet.
MåBra vände sig därför till Niklas Arnberg, professor i virologi, som också är med i vaccinsamordnarens vetenskapliga expertgrupp. Enligt honom är biverkningarna av vaccinet betydligt mindre än riskerna som kan uppstå om man insjuknar i covid-19.
– Att risken som följer med att ta vaccinet är betydligt mindre än risken man utsätter sig för genom att inte ta vaccinet, säger Niklas Arnberg.
Läs hela vår intervju där Niklas Arnberg svarar på de vanligaste frågorna kring coronavaccinet här.
Källa: New York Times Foto: TT
Läs mer:
Kan coronavaccinet också orsaka narkolepsi? Experten svarar
Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige