Forskarna är nära ett vaccin mot vinterkräksjukan
För att kunna hitta ett vaccin mot ett virus måste man kunna odla viruset och därefter studera det. Det är forskare i USA som äntligen har lyckats och nu öppnas dörrarna för att hitta ett vaccin.
Forskarna tog stamceller från människors tunntarmar och omvandlade stamcellerna till just de tarmceller som forskarna ville studera. Till skillnad från tidigare försök dog inte de omgjorda tarmcellerna i labbet. Eftersom de omgjorda cellerna inte hade någon skyddande vävnad, muskler eller blodkärl omkring sig kunde de därför lättare ”matas” med näringsämnen som säkrade cellernas överlevnad. Därefter infekterade forskarna cellerna med noroviruset och chansade sedan med att tillföra en mänsklig gallvätska. Viruset började föröka sig i cellerna och plötsligt var en 48-årig lång fråga besvarad.
Läs också: Hur smittar magsjuka och vinterkräksjuka?
– Det här öppnar en dörr som vi bara har drömt om. Vi som håller på med det här fältet har bara drömt om att det här skulle bli verklighet, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.
Sveriges Radio, som var först med att rapportera om nyheten, frågar Lennart Svensson:
Skulle du säga att forskarna i och med detta har tagit ett litet steg närmare ett effektivt vaccin mot norovirus, alltså vinterkräksjuka?
– Ja, absolut, absolut. Det är det absolut, säger Lennart Svensson.
Läs också: Därför får vissa av oss aldrig vinterkräksjuka
Noroviruset trots döda över 200 000 barn per år i fattiga länder. Nu finns det plötsligt stora möjligheter till att rädda fler liv.