Skallskador ökar risken för demens – 30 år senare
Den omfattande studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften PLOS Medicine.
Forskarna vid Umeå universitet har följt sjukdomshistorien för 164 000 personer som drabbats av skallskador och jämfört dem med en grupp som inte drabbats av skallskador. Jämförelserna har sedan gjorts under olika perioder av livet efter skallskadan.
Läs också: Alzheimers – dåligt luktsinne kan vara demens
Resultatet är tydligt.
Under det första året efter en traumatisk skallskada, den vanligaste formen är en hjärnskakning, var risken att drabbas av demens fyra till sex gånger högre jämfört med den som inte haft en skallskada. Forskarna kunde sedan se hur risken sjönk, men efter 30 år kunde de fortfarande se en signifikant högre risk att drabbas av demens för den skallskadade.
Efter att ha tagit hänsyn till andra faktorer bedömdes risken för att drabbas av demens även 30 år efter skallskadan som 25 procent högre än för den som inte haft en skallskada.
Gjort syskonjämförelser
Forskarna kunde också se att risken för demens ökade såväl vid flera lindriga skallskador som vid en traumatisk skallskada. En enstaka lindrig skallskada gav bara en mindre riskökning.
Det som gör studien unik är att forskarna kunnat följa ett så pass stort antal personer över tid. Därför anses sambandet mer säkert.
Läs också: 8 saker som hjälper till att förebygga demens
– En reservation dock för att detta är en observationsstudie. Det innebär att det inte är säkert att alla samband vi har funnit är direkta orsakssamband. Man kan inte helt utesluta att det kan finnas andra skillnader mellan grupperna än själva skadan som kan bidra till att personer med skallskada också löper högre risk att drabbas av demens, säger Peter Nordström, professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
För att eliminera faktorer kring arv och uppväxtmiljö har forskarna även gjort så kallade syskonjämförelser. I studien har forskarna jämfört risken för demens hos 47 000 syskonpar där bara det ena syskonet drabbats av en skallskada.
Artikeln publicerades först på Året Runt.