Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

De 3 coronavaccinen i Sverige – så skiljer de sig åt

15 feb, 2021
kvinna får en spruta i överarmen
I Sverige används idag tre olika vaccin mot coronaviruset och covid-19. Men de fungerar olika – och skyddar olika mycket. Här är skillnaderna mellan vaccinen från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 aktuella frågor och svar om covid-19Brand logo
5 aktuella frågor och svar om covid-19

Det finns i nuläget tre olika vaccin mot covid-19 i Sverige:

  • Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty
  • COVID-19 Vaccine Moderna
  • COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Gemensamt för dem är att de ges i två doser med cirka tre veckors mellanrum. Viktigt är också att man får samma vaccin båda gångerna. Skyddseffekten kommer ungefär en till två veckor efter andra dosen.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer man som privatperson inte att få välja vilket vaccin man får.

Vaccinen har olika skyddseffekt och biverkningar

Enligt studier av Modernas och Pfizer/Biontechs vacciner ger de 94,1 respektive 95 procents skydd om de ges i två doser med några veckors mellanrum. De vanligaste biverkningarna av de båda vaccinen är smärta vid injektionsstället, huvudvärk och trötthet.

Astra Zeneca har en effektivitet på 62 eller 90 procent, beroende på hur doseringen ser ut. Det genomsnittliga skyddet beräknas vara 70 procent. Vaccinet kommer inte att ges till personer över 65 år innan man vet mer om skyddseffekten. Vilka biverkningar vaccinet från Astra Zeneca kan ge är under utredning.

Annons

Så länge skyddar vaccin mot covid-19

Man vet inte säkert att alla som vaccineras kommer att ha ett heltäckande skydd mot covid-19. Men man löper trots det en mindre risk att bli allvarligt sjuk.

Hur länge de tre vaccinen skyddar mot covid-19 skyddet är också oklart. När det gäller Modernas vaccin ska två doser ge skydd i minst tre månader.

Oavsett vilket vaccin man får, kommer man sannolikt behöva en dos påfyllnads-vaccin så småningom, på samma sätt som med influensavaccin. Dock vet man inte om alla kommer att behöva påfyllnadsdoser eller om det bara behöver ges till vissa riskgrupper.

Det här är mRNA- och vektorvaccin

Vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna är så kallade mRNA-vaccin, medan AstraZeneca är ett virusvektorvaccin.

Ett mRNA-vaccin innehåller en molekyl – ett budbärar-RNA – som ger immunförsvaret instruktioner om att framställa ett skydd mot covid-19. Vaccinen innehåller inte själva viruset och kan inte orsaka covid-19.

Ett vektorvaccin består av ett försvagat, ofarligt virus med en särskild gen. Viruset kommer att tas upp av kroppens celler och genen ser till att ett immunsvar mot covid-19 sätts igång.

Källor: Läkemedelsverket, Capio. 1177.se

Foto: TT

Annons