Skillnaden mellan IBS och IBD – därför är den så viktig
Magknip, gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré och akuta toabesök är vardag för de som drabbats av IBS (Irritable bowel syndrome). Det är världens vanligaste magbesvär och man räknar med att uppemot 15 procent av befolkningen lider av IBS. Det är förvisso mycket jobbigt att leva med, men går ofta att kontrollera och lindra med hjälp av rätt kost och det ger inga bestående skador. IBS är vanligare hos de som ännu inte fyllt 45 år, och två tredjedelar av de drabbade är kvinnor.
Läs också: Kostrådgivaren: Så bör du äta med IBS-mage
Annat är det för de som drabbats av IBD (Irritable bowel disease), som ibland blandas ihop med IBS. IBD kan i många fall ge samma symptom som IBS, men kan också ge feber, ledvärk och framför allt permanenta skador på tarmen. IBD kan i svåra fall orsaka blödningar i ändtarmen, undernäring och till och med öka risken för cancer senare i livet.
IBD omfattar två underdiagnoser: Morbus Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. Endast en procent av befolkningen är diagnostiserad med IBD och de behöver oftast medicineras för sina besvär, en del behöver även opereras. En tredjedel av de som lider av Ulcerös kolit och tre fjärdedelar av de som lider av Morbus Crohn kommer att någon gång behöva ta bort delar av tarmen.
Eftersom skillnaderna i både konsekvenser och behandling är stora är det viktigt att den som har svåra magproblem diagnostiseras rätt och kan påbörja en passande behandlingsplan. Har du bestående problem med magen, gå till läkaren så att du kan få rätt hjälp!
Läs också: Fel diagnos: Många med IBS har egentligen endometrios
Källa: Health.com Bildkälla: IBL