Allt om lupus: Vanliga symtom och behandlingar
Systemisk lupus erythematosus, förkortat SLE, är en reumatisk sjukdom som varje år drabbar cirka 400 svenskar. Enligt statistiken drabbas främst kvinnor, som representerar 90 procent av patienterna. Många kändisar, inklusive Selena Gomez och Toni Braxton har gått ut offentligt och berättat hur de kämpar mot sjukdomen. Men vad innebär egentligen den kroniska och sällsynta diagnosen – och hur behandlar man den?
Vad är lupus?
Lupus, även kallad SLE, är en autoimmun inflammationssjukdom som drabbar kroppens organ. Det vanligaste är att patienter får besvär med inflammation i lederna, huden, blodkärlen och njurarna, men sjukdomen kan även leda till problem med hjärtat, lungorna och nervsystemet. I vissa fall kan sjukdomen bli livshotande.
Besvären kommer i skov, vilket gör att personer med lupus ibland kan vara symtomfria under längre perioder, för att sedan insjukna i smärtor och feber när immunförsvaret börjar angripa den egna kroppen. De flesta drabbade får dock en lindrig variant av sjukdomen.
Vad är symtomen på lupus?
Lupus kan ge en rad olika symtom och besvären kan likna många andra sjukdomar. Sjukdomen kan se väldigt olika ut bland de som drabbas men det finns några symtom som är mer vanliga än andra.
Vanliga symtom är:
- Trötthet, feber och viktminskning.
- Ont i lederna.
- Ont i musklerna.
- Inflammation i senskidorna (kanaler av bindväv runt en eller flera senor).
- Utslag på huden.
- Solkänslighet.
- Håravfall.
- Sår i munnen.
- Hjärt- eller lungsäcksinflammation.
- Njurinflammation.
- Symtom från nervsystemet.
- Blodförändringar.
- Inflammation i blodkärlen.
- Raynauds fenomen: blodkärlen i fingrar eller tår drar ihop sig vid kyla.
- Blodpropp.
Vem kan drabbas av lupus?
Studier visar att var tionde lupus-patient har en släkting som också lider av sjukdomen. Men även om ärftlighet spelar en viss roll så kan alla drabbas av sjukdomen. Rökning och vissa läkemedel kan dock öka risken och mest utsatta är kvinnor, som står för 90 procent av alla lupus diagnoser. Bland kvinnor får de flesta diagnosen i fertil ålder, då nivåerna av kvinnliga könshormoner är höga.
Behandling och läkemedel vid lupus
I dagens läge finns inget botemedel mot lupus, men symtomen kan lindras med hjälp av läkemedel mot smärtan och inflammationen. Vid svåra besvär används cellhämmande mediciner och kortison. Om de inre organen blir inflammerade kan man även behöva vårdas på sjukhus en tid.
Som bärare av sjukdomen finns det några sätt att lindra besvären. Man ska till exempel inte spendera mer än nödvändig tid i solen, se till att röra på sig dagligen och även vara noga med att få i sig tillräckligt med kalk och D-vitamin. Att även ha en hälsosam livsstil och att inte röka kan göra att skoven kommer mer sällan och är mildare.
Källa: 1177 Foto: TT