Slipp värken - med triggerpunktsmassage
Adrian Pakvis är utbildad triggerpunktsmassör med mottagning i Uppsala och Stockholm. Han har flera års erfarenhet av att hjälpa människor med värk och smärta.
– Redan under min massörutbildning blev jag fascinerad av något som kändes som en knuta eller en bit ”halvkokt spagetti” i musklerna. En kollega förklarade att det var så kallade triggerpunkter.
Triggerpunkter är mycket spända områden som uppstår vid sammandragning av muskelfibrer genom en skada eller överbelastning. Muskeln skyddar sig genom att dra ihop sig. Triggerpunkter uppstår när spänningen i muskelfibrerna stannar kvar på vissa ställen.
Om spänningen kvarstår kan punkter uppstå även vid muskelfästen och i närliggande muskler. Punkten ömmar vid tryck men kan även ge smärta längre bort, till exempel smärta, domningar eller stickningar i fingrarna eller benen.
– De här punkterna syns inte på röntgen, men de experter som forskat kring och arbetat med punkterna menar att upp till 75 procent av all smärta i muskler beror på triggerpunkter. Ändå är de ganska okända och förblir därför obehandlade i svensk sjukvård. Man ger i första hand smärtstillande medel, som många av mina klienter tagit länge innan de fått hjälp hos mig, säger Adrian Pakvis.
– Man masserar ganska kraftfullt genom att dra med tummarna, fingrarna eller ett hjälpredskap över den ömmande punkten flera gånger tills smärtan minskar. Man kan också hålla ett konstant tryck tills man känner en lindring, men maximalt en och en halv minut. Först kommer en smärttopp efter 10–30 sekunder innan triggerpunkten löses upp och smärtan släpper. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka om man fortsätter till exempel med en felaktig arbetsställning som orsakat dem.
Vilka besvär fungerar den bäst på?
Triggerpunktsmassagen fungerar bra överallt på kroppen, men de vanligaste smärtorna hos kvinnor är stresskäkar, huvudvärk av olika slag, särskilt spänningshuvudvärk, ont i nacke, axlar och skuldra och värk i ländryggen.
Hur hittar man triggerpunkterna?
– Triggerpunkterna sitter inte alltid där det gör ont. Ibland kan de sitta ganska långt ifrån själva smärtstället. De lokaliseras med hjälp av ett schema (se bilderna) som anger ungefär var punkten sitter på kroppen.
Kan man massera sig själv?
Ja, man kan med schemats hjälp leta fram sina ömma punkter och behandla dem med tummen, ett finger eller ett redskap tills smärtan avtar, maximalt en och en halv minut. Ibland kan man känna smärta även i närheten eller så kan den stråla utåt i någon riktning, vilket tyder på att man verkligen hittat en triggerpunkt. Om smärtan inte går bort kan det röra sig om en inflammation som inte ska behandlas med tryck. För att komma åt på nacken och ryggen kan man ta hjälp av speciella redskap (se 4 smarta saker). Massagen görs på muskler och mjukdelar, inte på skelettet.
Smarta saker för punktmassage hemma
Backnobber är en bra hjälp för massage av kroppens baksida när man inte har någon som kan hjälpa till. Det är en S-formad krok som gör att man kan sätta bra tryck på punkter på skuldror, nacke, rygg, ländrygg och baksidan av benen genom att trycka kroken framåt. Det är lika effektivt som ett direkt tryck bakifrån. Lätt att dela och ha i handväskan. Pris 450 kr, www.pakvis.com.
Knoppen ger handen mer kraft vid massage av triggerpunkter på sig själv och andra så att man slipper belasta fingrarna. Särskilt bra för massage på arm- och bröstmuskler. Gjord av plast. En gummiring ger bra grepp även för hala händer. Pris 110 kr. Redskapet finns även helt i trä för 130 kr, www.pakvis.com.
Ergopin från Ergo Produktion är ett träverktyg anpassat för bland annat triggerpunktsbehandling. Pris 189 kr, www.ergoproduktion.com.
Accumassage har en smart konstruktion som ger kraftfull massage, särskilt bra när man har problem med nacke och axlar men är också för armar och ben. Används även av massörer. Lätt att dela och ta med i väskan. Pris 450 kr hos www.pakvis.com.
Tips! För att veta exakt var triggerpunkterna finns på alla muskler, vilken smärta de orsakar och hur man behandlar dem, gå in på www.pakvis.com och klicka på symtom- och behandlingsguiden.
Av: Monika Brannäs
Bild: Thinkstock
I nya numret av MåBra (nr 6, 2011) kan du läsa om Renata Bojic, som blev av med sin huvudvärk med hjälp av triggerpunktsmassage.