Slipp vintertröttheten med doktorns uppiggande knep
”Jag förstår inte varför jag är så himla trött.” Det är något MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren hör allt som oftast av sina kvinnliga patienter just nu.
– Det är väldigt vanligt att man känner sig trött. Och det är inte så konstigt: Vi är mitt uppe i ett arbetsår och det är mycket vardag. Semestervilan känns långt borta och man kanske dessutom bär på en förkylning och är stressad. Orsakerna till trötthet kan vara många, säger Gunilla Hasselgren.
Att det är just kvinnor som söker för trötthet är ingen slump. Risken för utmattning är större bland kvinnor, inte minst för att de ofta drar det största lasset hemma – samtidigt som de gör karriär.
Ibland, men långt ifrån alltid, kan det vara en sjukdom som orsakar tröttheten.
– Har man gjort allt – försökt vila sig piggare, tänkt positivt och rört på sig – utan att det har hjälpt, kan det vara läge att ringa vårdcentralen och diskutera problemet. Då kan det vara något utöver normal trötthet. Man kan göra ett blodprov för att se om det till exempel kan vara blodbrist eller fel på ämnesomsättningen som ligger bakom, säger Gunilla Hasselgren.
Om man inte hittar någon bakomliggande sjukdom får man försöka acceptera att man antagligen inte orkar lika mycket under vinterhalvåret och slå av på takten. Gunilla Hasselgren menar att vi nordbor kanske måste gilla läget och inte motarbeta det genom att älta hur mörkt det är ute och hur trött man känner sig.
– Se det gråa och mörka vädret som ett tillfälle att släppa på kraven och kunna slappa mer. Vänd på tankarna och gör februari till en trevlig, meditativ månad när du kan släppa efter på tyglarna!
Kanske kan man se den här perioden som en brytpunkt innan det ljusnar igen och tanka energi inför våren:
– Fyll på med sådant som fattas i ditt liv. Fråga dig själv: Vad behöver jag i dag för att må bra? För vissa kan det betyda att de behöver vila eller röra på sig mer, för andra att de behöver andrum eller boka en resa att se fram emot. En del behöver träffa vänner eller fika mer med kollegerna, medan vissa behöver stänga in sig och vara ensamma.
För den som vill få mer energi finns det också alternativ som ljusterapilampor och uppiggande naturmedel med exempelvis rosenrot och saffran. Men den vetenskapliga bevisningen för att naturmedel fungerar är skral.
– Jag får väldigt mycket frågor om naturmedel, det märks att det finns ett stort intresse för det. Många säger att de blir piggare av naturmedel och ibland kan det bero på en placeboeffekt. Men jag har full förståelse för att man vill testa dem eftersom vi inom den vanliga vården inte har någon medicin att erbjuda, säger Gunilla Hasselgren.
Det viktiga är att kolla med sin läkare att naturmedlet inte krockar med andra läkemedel man tar.
– Och läs på innan du köper en produkt. Prata gärna med apotekspersonalen så att du köper rätt medel, säger Gunilla Hasselgren.
Även när det gäller ljusterapilampor är effekten ifrågasatt.
– Studier visar motsägelsefulla resultat och inom vården har ljusterapin inte slagit igenom särskilt stort. Men det kan absolut vara värt att testa en ljusterapilampa hemma eller på jobbet, till exempel om man är trött och sover dåligt. Det finns de som mår bra av att få lite extra ljus på morgonen.
LÄS MER:
Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet
Ny forskning visar att dina surfvanor i sängen kan påverka din sömncykel och göra dig tröttare på dagarna. Är det dags att lägga ner paddan?
Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet