Sluka en bok i sommar - för hälsans skull
Läs mer – och bli en bättre, lugnare och friskare människa. Deckare, chic lit eller Nobelpristagare spelar ingen roll. För det är inte boken det hänger på, utan själva läsandet.
Passa på och njut med gott samvete när du ligger i hängmattan med en bok i sommar. Det lär inte bränna så många kalorier men det håller dig i trim på andra sätt. Enligt den brittiska författaren Rita Carter, som har skrivit flera vetenskapliga böcker om hjärnan, har läsning den trevliga bieffekten att vi håller oss friskare och lever längre.
En viktig anledning till att läsning är så hälsosamt är att den stärker de ”motorvägar” som informationen färdas på i hjärnan, vilket i förlängningen gör gott för hela kroppen. Men inte bara det: läsning är också ett bra sätt att stressa ner. Enligt en undersökning räcker det att läsa i sex minuter för att sänka stressen med 68 procent.
Det här händer när vi läser:
- När vi ser en bokstav skickas en signal först till syncentrum, sedan till det ställe i hjärnan där vi tolkar själva bokstaven, sammanknippar den med ett ljud och slutligen ger den en betydelse.
- För att förstå betydelsen av en mening måste vi aktivera vårt kort- och långtidsminne.
- När vi reflekterar över det vi läst jämför vi ofta med våra egna erfarenheter. Det tränar vår empati och sinnet för kritiskt tänkande.
- Att fundera ut tänkbara händelseförlopp i boken stärker vår planeringsförmåga.
- Läsning tros förebygga demens och vissa neurologiska sjukdomar.
- Läsning kräver en längre tids koncentration än till exempel tv-tittande. Därför hjälper den oss att bli mer fokuserade och avkopplade.
- Läsning sätter fart på fantasi och associationsförmåga.
Källor: BBC, Easy Living, Bäst i text av Tomas Dalström, The Neuron, Expressen.
Här är redaktionens bokfavoriter
Liselotte Stålberg, chefredaktör:
Blonde av Joyce Carol Oates är en gripande berättelse om en ensam, känslig och vacker kvinna som utnyttjas och modelleras om för att bli hela världens drömflicka – Marilyn Monroe. Det var några år sedan jag läste boken, men jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det sorgliga levnadsödet och hur ömsint författaren skildrat det.
När jag läste Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk rodnade jag ibland av skam över huvudpersonernas tillkortakommanden. Boken handlar om en semestervecka på Sicilien, som blir allt annat än den nytändning som Anna och Mats hoppats på. Dagarna fylls av giftiga kommentarer och destruktiva handlingar som bara kan sluta i katastrof – eller?
Solveig Rhann, layoutare:
Jag läser gärna reseskildringar och en favorit är Vägen till Santiago de Compostela av Rolf Enander. Rolf är en modern pilgrim som under 219 dagar vandrar till pilgrimsmålet Santiago de Compostela i Spanien. Författaren har fötterna stadigt i myllan och blir aldrig pretentiös. En annan favorit är Kanalvägen till Medelhavet med Cantella II av Torsten Nylander. Vi får följa med på en långsam färd på stora transportleder med jättepråmar till lummiga, trånga vattenvägar via gigantiska hiss-slussar och vresiga slussvakter i en liten fransk håla. Här finns alla typer, roligt skildrade av båtägarna Torsten och Clary som också är mat-, dryck- och utflyktsroade.
Vivvi Alström, reporter:
Jag gillar skruvade skrönor från andra kulturer. En av årets favoriter är Tjuvarnas stad av David Benioff, en annorlunda – och faktiskt rolig – bok om belägringen av Leningrad. Den handlar om två pojkar som fångas av tyskarna och döms till dödsstraff. Men om de kan skaffa fram tolv ägg till överstens dotters bröllopstårta får de behålla livet… Man skrattar, förfasas och blir rörd om vartannat. Den vita tigern av Aravind Adiga handlar om indiske Balram och hans väg från fattig tjänare i slummen till mördare och framgångsrik entreprenör. Att läsa boken är som att åka bergochdalbana – det blir många tvära kast. Tragikomisk och oförglömlig!
Anna Eriksson, webbredaktör:
Jag älskar alla Marian Keyes böcker. Hon är fenomenal på att locka fram både skratt och gråt – och att blanda lättsamma ämnen med mer allvarliga. Är det någon där? är den av hennes böcker som påverkat mig allra mest. Vi får följa Anna Walsh som levde det perfekta livet i New York med toppenjobb och underbar man (Aidan). När vi möter henne befinner hon sig i barndomsstaden Dublin, blåslagen och totalt nerbruten. Hon undrar varför allt gått så fel – och framför allt: Varför hör inte Aidan av sig? Sanningen är överrumplande – och jag har aldrig gråtit och skrattat så mycket åt en bok.
Av Vivvi Alström
Vad läser du i sommar? Dela med dig av dina bästa boktips här!
Läs mer:
Vinn massor av härlig semesterläsning!