”Hur slutar jag bita på naglarna?” Smarta knepen som funkar!
Biter du på naglarna av gammal ovana? Det är inte ovanligt att man börjar med det när man liten och så följer beteendet med upp i vuxen ålder. Kanske händer det utan att du tänker på det – när du kollar tv, blir nervös eller stressad.
Att bita på naglarna är ganska vanligt, man tror att nästan var femte svensk ägnar sig åt det. Men många vill också sluta med det.
Se även: 5 tips för starkare naglar
"Finns det behandling för att sluta bita på naglar?"
En av dem som vill sluta men inte riktigt vet hur hon ska göra är en läsare som skrev till MåBras doktor, Gunilla Hasselgren. Hon skrev:
"Jag har bitit på naglar och nagelband så länge jag kan minnas. Oftast gör jag det när jag tittar på tv eller läser, alltså när jag tar det lugnt. Jag märker inte alltid själv att jag biter, det bara händer. Så fort jag stannar upp i en tanke dras fingrarna tvångsmässigt till munnen. Finns det behandling?"
Dr Gunilla svarar: "Det handlar om att bryta beteendet"
Så här svarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin:
Som jag ser det finns det massor du kan göra mot denna ovana. Det handlar om att bryta beteendet. Till att börja med bör du ge dina händer, naglar och nagelband lite extra omsorg så att de inte blir fnasiga och lockar till ”bitansning”.
Var noga med att smörja dina händer med en bra handkräm. Att vårda händerna kan bli en bra start på ett nytt beteende.
Ta gärna kontakt med en nagelterapeut som kan hjälpa dig att snygga till naglar och nagelband och ge råd om nagelolja och lack. Det är möjligt att du får testa lösnaglar för att skydda framväxten av dina egna naglar.
"Det finns lack som inte smakar så gott …"
Det finns även lack som inte smakar så gott och som hjälper dig att uppmärk- samma att du gnager när du annars inte skulle märka det.
På apoteket finns fingervantar i bomull som du kan sätta på dig när du läser eller ser på tv. Det verkar inte som om du biter på natten, men de här vantarna rekommenderar vi även till de som kliar sig på natten.
Om du känner att du inte kan bli av med tuggandet i sig, finns det tuggarmband för både barn och vuxna att använda i en övergångsperiod.
Fundera på om du är orolig för någonting?
Förmodligen är det bara en ovana du har men fundera om det är något du är orolig för eller om det har med din psykiska hälsa att göra.
Kanske skulle du må bra av åtminstone ett bedömningssamtal hos en kurator eller samtalsterapeut som jobbar med KBT. Ibland kan man behöva ta tag i sina beteenden ordentligt när konsekvenserna blir för besvärliga.
Så ändrar du ett beteende – som att sluta bita på naglar
- Ändra i det dagliga så att du inte lockas att gå in i gamla mönster.
- Använd hjälpmedel av olika slag för att undvika att du så att säga går i fällan och fortsätter som förut.
- Om du behöver ändra din livsstil ordentligt kan du ta kontakt med vården. Det kan handla om rökstopp, viktnedgång – eller nagelbitning. Där får du förslag på olika metoder som kan passa just dig.
Foto: TT, Johan Eklund