Tål man solen bättre ju äldre man blir?
Fråga: Vi är några väninnor 70+ som tycker mycket om att vara i farten tillsammans. Vi promenerar, cyklar och går på lätt gympa och nu när det är varmt blir det mycket sol och bad till långt in på hösten. Vi har funderat på hur det egentligen förhåller sig med att tåla solen när man blir äldre.
Själv har jag alltid haft lätt för att bli brun och jag har vad jag vet aldrig haft några problem när jag varit i solen. Med en av väninnorna är det lite annorlunda. Hon var ljus och fräknig som barn och det hände då några gånger att hon blev bränd av solen. Nu på äldre dagar har hon blivit mer som jag.
Nu undrar jag om man blir mindre känslig för solen när man blir äldre? Man märker ju att huden har blivit tjockare. Kan det vara så att man tål solen bättre då?
/Berit, 70+
Läkaren Michael Seipel svarar: "Hudens motståndskraft minskar med tiden"
Det kan ligga nära till hands att tänka att man tål solljuset bättre när huden blivit tjockare, men det är faktiskt inte så. För att kunna förklara detta ska jag beskriva vad som händer med huden både i samband med själva åldrandet och vid exponering för solljus.
Känslan av att huden blivit tjockare är en följd av strukturella förändringar i huden i samband med åldrandet. Man skiljer mellan det kronologiska åldrandet och fotoåldrandet. Det förstnämnda hänger samman med de förändringar som uppkommer med tiden, och det sistnämnda betingas framför allt av solens ultravioletta ljus.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Fotoåldrandet kallas ibland för ett accelererat åldrande eftersom det förstärker och påskyndar det kronologiska åldrandet. Förändringar i hudstrukturen gör att den förlorar elasticitet. Hos den som inte varit utsatt för mycket solljus blir huden tunn och torr med fina rynkor. Pigmenten i huden är jämnt fördelade.
Hos den som solat mycket blir både överhuden och läderhuden förtjockade. Rynkorna blir grövre med djupa fåror, huden antar också en lite gulaktig färgton och blir läderartad. Pigmenteringen blir ojämn så att huden kan se fläckig ut. Dessa förändringar är inte ett tecken på att man utvecklat större motståndskraft, utan ett uttryck för UV-ljusets skadliga inverkan.
I själva verket minskar hudens motståndskraft mot solens UV-ljus när vi blir äldre. Hudens egen naturliga förmåga att reparera skador av UV-ljuset minskar med åren. Samtidigt minskar också förmågan att bilda skyddande pigment. Tillsammans ger detta en ökad risk för att utveckla hudförändringar. Känsligheten varierar från individ till individ.
Nu ska inte detta innebära att ni behöver avstå från era aktiviteter. Det gäller bara att tänka på att sola med förnuft och inte utsätta oskyddad hud för solljuset under längre tid när detta är som starkast på dagen. Använd effektivt solskydd, hatt samt lätta, luftiga och täckande kläder, och njut av alla era aktiviteter.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT