Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Stress kan få ditt hjärta att brista – här är varningssignalerna

07 okt, 2016
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Brustet hjärta har blivit en folksjukdom. Värst drabbas stressade kvinnor. Här är signalerna du ska ta på allvar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje månad brister hjärtat hos cirka 50 personer, de flesta av dem kvinnor.

– Troligen är det många fler som drabbas men som inte söker vård eller som får fel diagnos. Mörkertalet är nog betydande, säger överläkaren och hjärtforskaren Elmir Omerovic vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tillsammans med sina kollegor försöker han lösa gåtan om varför just kvinnors hjärtan drabbas så hårt av sjukdomen takotsubo, eller brustet hjärta, som den också kallas. Sjukdomen innebär att en del av hjärtat svullnar upp och slutar fungera.

– Vi vet att stress triggar igång sjukdomen. Typexemplet är en kvinna som länge haft en ansträngd livssituation, till exempel tagit hand om en alzheimersjuk man, och som sedan hamnar i ett banalt tvättstugegräl. Det kan räcka för att utlösa sjukdomen.

Läs mer: Mindfulness på internet kan hjälpa stressade

Elmir Omerovic berättar att hjärtat också kan brista om man till exempel blir kränkt och mobbad på jobbet:

Annons

– På så sätt är det här en sjukdom som visar att kropp och själ verkligen hänger ihop, säger han.

I takt med att den psykiska ohälsan i samhället ökar drabbas allt fler av brustet hjärta. Vi är helt enkelt inte skapta för att leva så hektiskt som vi gör. Men medan män oftare drabbas av hjärtstopp drabbas alltså kvinnor av brustet hjärta.

Läs mer: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

– Det verkar som att kvinnor har en inbyggd, biologisk mekanism som gör att de inte plötsligt avlider i ett hjärtstopp på samma sätt som män. I stället får de takotsubo. Vi tror att det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en skyddande effekt mot vissa stresshormoner.

Men när östrogenet sedan dippar i klimakteriet blir kvinnor alltså mer känsliga för långvarig stress – vilket kan visa sig som ett brustet hjärta. Symtomen är desamma som vid en hjärtinfarkt, men den stora skillnaden är att kranskärlen är helt normala.

Annons

Elmir Omerovic tror också att det finns grader av sjukdomen, vissa kan få lättare eller medelsvåra symtom.

Läs mer: 8 tecken på att du är för stressad

Att få rätt diagnos är livsviktigt – de mediciner som sätts in vid infarkt kan nämligen förvärra ett brustet hjärta:

– Ett brustet hjärta självläker inom några dagar och ska inte medicineras på samma sätt som en infarkt, säger Elmir Omerovic.

Eftersom sjukdomen upptäcktes först för tio år sedan finns det fortfarande en och annan läkare som kan missta ett brustet hjärta för en infarkt.

– Därför är det viktigt att vara en upplyst patient. Har man haft bröstsmärtor som inte beror på infarkt, kan man fråga sin läkare om det kan röra sig om ett brustet hjärta i stället.

 

Det här är takotsubo

Symtom: Samma som vid hjärtinfarkt – bröstsmärtor som inte går över, illamående, svettningar, andfåddhet. Den stora skillnaden är att vid infarkt är kranskärlen påverkade, men vid brustet hjärta är de helt normala. Sjukdomen är dock lika allvarlig som en hjärtinfarkt.

Annons

Orsak: Stress, ofta långvarig och traumatisk, som vid partners bortgång, livskris eller mobbning på jobbet. Sjukdomen kan också utlösas av att man varit stressad i största allmänhet en längre tid och sedan hamnar i ett banalt gräl. Den stress som slutligen triggar igång ett brustet hjärta behöver alltså inte vara dramatisk.

Behandling: Sjukdomen självläker i 95 procent av fallen inom några dagar. De första dagarna kan man behöva blodförtunnande medicin. Vissa får även medicinera med betablockerare, som motverkar stresshormonerna, under en tid.

 

Stressanera – för hjärtats skull!

* Lever du under stark, negativ stress – försök att göra något åt din livssituation. Sök professionell hjälp av exempelvis kurator eller psykolog.

* Sanera din arbetsmiljö så gott det går om du upplever kronisk stress och kränkningar. Ta hjälp av din chef eller företagshälsovården.

* Slå av på takten i livet i stort. Vi är inte skapta för att leva så hektiskt som vi gör.

Annons

* Var snäll mot dig själv när det gäller mat, motion och återhämtning.

* Var påläst och informerad som patient när du söker vård för bröstsmärtor. Fråga gärna din läkare om det kan röra sig om brustet hjärta.

* Om du får ont i bröstet som inte går över, blir andfådd och svettig – ta symtomen på allvar och sök hjälp! Sök också hjälp om du lever i en ansträngd livssituation och känner fysiska obehag och är i dålig kondition. Sök hellre för ofta än för sällan!

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Annons

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons