Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Tarmcancer: Här är symtomen att hålla koll på

02 apr, 2021
AvMargareta Eldh
kvinna som håller händerna på magen
Tarmcancer är en av våra vanligaste cancersjukdomar och är starkt kopplad till livsstil. Nu ser forskarna en oroande trend att sjukdomen ökar bland kvinnor och yngre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Visste du att tarmcancer är vanligaste cancerformen hos kvinnor efter bröstcancer? I Sverige insjuknar nästan 7 000 personer varje år och allt fler och yngre drabbas.

– Tjock- och ändtarmscancer kan delvis ses som en och samma sjukdom. Omkring 4 600 personer får tjocktarmscancer och 2 400 får ändtarmscancer varje år. Båda sjukdomarna har blivit vanligare bland bägge könen, men ökar något mer hos kvinnor och bland yngre, säger Anna Martling, professor och överläkare vid Karolinska Institutet som forskar i tarmcancer för att förbättra behandlingen och överlevnaden i sjukdomen.

Ålder är den främsta riskfaktorn för kolorektalcancer, som är den medicinska termen. De flesta är över 65 år när de får sjukdomen. Men den kan även gå i arv.

Annons

– Risken är högre om du har flera nära släktingar som har haft sjukdomen. Omkring 15-20 procent av alla som insjuknar har en ärftlig belastning. Dessutom ökar risken att insjukna hos patienter som har inflammatoriska sjukdomar, som ulcerös colit och Crohns sjukdom, säger Anna Martling.

Varför ökar tarmcancer?

Ökningen av tarmcancer oroar forskarna. Det finns mycket som talar för att livsstilen har stor betydelse. Tarmcancer är vanligare i länder där maten består av mycket rött eller processat kött och fett, till exempel USA, Australien och Sverige. Den är mindre vanlig där kosten är mer fiberrik och innehåller mindre fett, men består av mer fisk, grönt och frukt.

– Man har undersökt livsstilsfaktorer och levnadsvanor i stora epidemiologiska studier och vet att fiberrik kost och motion minskar risken för tarmcancer. Mitt råd är att du ska röra på dig varje dag och se till att få upp pulsen tre gånger i veckan. Ät mer grönt, frukt och grovt bröd. Ät mindre fett, rött kött och chark och drick måttligt med alkohol. Man har upptäckt att kaffe och kalcium har en skyddande effekt, så kaffe med lite mjölk kan vara bra. Men man ska komma ihåg att man kan ha en sund livsstil och ändå drabbas, säger Anna Martling.

Annons

Tarmcancer uppstår ofta i omogna så kallade stamceller i tarmslemhinnan. Tumören börjar ofta som en godartad tumör, så kallad polyp, som senare kan bli en aggressiv cancer.

– Ett vanligt symtom kan vara blod i avföringen eller ändra avföringsvanor. Man bör alltid söka hjälp om man har symtom från tarmen.

Effektivt med screening mot tarmcancer

Av någon anledning har man svårare att tala om ändrade avföringsvanor än om en knöl i bröstet.

– Många misstar blod i avföringen för hemorrojder och väntar allt för länge med att utredas. Dödligheten är fortfarande hög, 35 procent avlider i sjukdomen. Chansen att bli botad är större ju tidigare den upptäcks.

Studier har visat att tidig upptäckt genom screening minskar risken att dö i tarmcancer med cirka 15 procent. I några regioner erbjuds screening idag bland män och kvinnor mellan 60-69 år för att upptäcka tarmcancer i ett tidigt stadium. Under kommande år kommer det att införas allmän screening av tjock- och ändtarmscancer i Sverige.

Annons

– Vi kan spara upp till 300-400 liv per år om tarmcancerscreening införs i hela landet.

Symtom på tarmcancer

De vanligaste symtomen på tarmcancer är:

Blod i avföringen.

Du bajsar oftare eller mer sällan.

Avföringen ändrar utseende och form.

Du får svårt att bajsa och det att det kan kännas som att du inte lyckas tömma tarmen helt.

Andra symtom som är ovanligare är:

Trötthet.

Ont i magen.

Tappad aptit.

Viktnedgång.

Ju tidigare diagnosen ställs desto bättre är prognosen.

Risken för tarmcancer ökar om du:

är överviktig.

äter mycket rött kött och chark.

äter fet mat med högt energiinnehåll.

är över 65 år.

Annons