Test: Så förlänger du livet med medelhavsmat
Forskning visar att personer som äter medelhavsmat lever längre och minskar risken för att blir sjuk.
– Man kan faktiskt förlänga sitt liv med 5–15 år, säger Mai-Lis Hellénius, hjärtforskare och läkare på den nya livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhusets hjärtklinik i Solna.
Vinsten med att välja medelhavsmatvanor är mycket stor.
– Vi minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, bukfetma, diabetes, bröstcancer, tjocktarms- och prostatacancer, parkinson, alzheimer och demens, det vill säga alla våra stora folksjukdomar.
Inom forskarvärlden har man letat efter ett sätt att mäta matens betydelse för hälsan.
– Det är inte lätt, säger Mai-Lis Hellénius. Vi äter så olika och så mycket olika mat. Så vad ska man mäta? Till slut har vi kommit fram till att det är kombinationen av komponenter i medelhavsmaten som gör susen.
En av de första som utformade ett test av hur mycket medelhavsmat man äter, Mediterranean Diet Score, MDS, var professor Antonia Trichopoulou vid Medicinska fakulteten vid universitet i Aten. År 2003 publicerades hennes uppmärksammade studie i ansedda tidskriften New England Journal of Medicine. Det var första gången man tydligt kunde visa att ett kostmönster hade ett starkt samband med lägre risk för cancer och hjärtsjukdomar.
Men kan man själv räkna ut sitt MDS? Ja, Mai-Lis Hellénius har hjälpt MåBra att göra ett förenklat MDS-test med 11 frågor som kartlägger dina matvanor jämfört med medelhavsmat. Testet består av ett antal livsmedelsgrupper som ingår i medelhavsmaten.
Testa din medelhavsmat-poäng!
Svara ja eller nej på nedanstående frågor. För varje JA-svar får du 1 poäng, för varje NEJ får du 0 poäng.
1. Väljer du fullkornsprodukter till vardags?
JA/NEJ
2. Äter du frukt och bär dagligen?
JA/NEJ
3. Äter du minst två knytnävsstora portioner grönsaker varje dag?
JA/NEJ
4. Äter du rotfrukter minst tre gånger i veckan.
JA/NEJ
5. Äter du baljväxter minst tre gånger i veckan?
JA/NEJ
6. Använder du olja i matlagningen till vardags?
JA/NEJ
7. Äter du fisk och skaldjur två, tre gånger i veckan?
JA/NEJ
8. Äter du korv eller färs högst tre gånger i veckan?
JA/NEJ
9. Äter du fågel minst tre gånger i veckan?
JA/NEJ
10. Väljer du alltid mejeriprodukter med lågt fettinnehåll?
JA/NEJ
11. Äter du en nypa nötter och mandlar två, tre gånger i veckan?
JA/NEJ
12. Dricker du en måttlig mängd vin varje dag?
JA/NEJ
Så tolkar du testet
Räkna ihop dina poäng. Du kan alltså få maximalt 11 poäng. Ju fler poäng du har, desto lägre är risken för att drabbas av höga blodfetter, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och desto större chans till ett längre liv. Och tvärtom, ju lägre poäng, desto högre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Om du har…
0–4 poäng: Inte så bra, men här finns en stor förbättringspotential. Ju högre poäng, desto mer minskar du risken att bli sjuk på sikt. Följ råden under ”Så förbättrar du din hälsopoäng”. Det är aldrig för sent att börja!
5–8 poäng: Ganska bra, men du mår ännu bättre i det långa loppet om du försöker höja poängen enligt råden här intill. Det lönar sig att ”lägga krut” på sin livsstil.
9–12 poäng: Det här är riktigt bra. Du är på helt rätt spår och äter på ett sunt sätt som gör att du minskar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Så förbättrar du din hälsopoäng
Du kan enkelt själv höja medelhavsmatpoängen och öka oddsen för att hålla dig frisk. Titta på dina svar. Där du har svarat ja kan du vara nöjd. Titta sedan på vilka punkter du har svarat nej. Försök lägga in lite av den komponenten i dina matvanor till vardags.
Av Monika Brannäs