Nytt hopp för cancersjuka: 3 av 5 blev långtidsöverlevare
I en studie vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset fick personer med långt framskriden hudcancer experimentell cellterapi. Och resultatet är lovande, enligt forskarna.
TIL-terapi effektivt mot cancer
Man har testat en ny experimentell behandling mot hudcancer, TIL-terapi, som står för tumörinfiltrerande lymfocyter. Metoden går ut på att man utvinner til-celler ur tumören, dessa finns redan i kroppen – som har producerat celler för att attackera tumören. Men cellerna mångfaldigas i detta fall i ett laboratorium för att sedan föras tillbaka in i patienten.
Och resultatet är lovande, det skriver bland andra Läkemedelsvärlden. För tre svårt sjuka patienter, som alla ansågs ha kort tid kvar att leva, vände sjukdomsförloppet helt och de är idag klassade som långtidsöverlevare.
Totalt ingick tio personer, alla drabbade av långt framskriden hudcancer, i studien. Samtliga hade fått andra typer av behandlingar utan framgång och ansågs alla ha kort tid kvar att leva.
Fem patienter fick endast TIL-terapi, utan substanser som ska hålla cellerna aktiva. De patienterna svarade på behandlingen – men effekterna blev kortvariga.
3 av 5 långtidsöverlevare
De andra fem fick TIL-terapi i kombination med stimulerande substanser. En av dessa fick en allvarlig biverkning men fyra svarade väl på behandlingen varav tre personer så bra att de klassas som långtidsöverlevare, eftersom de fortfarande lever idag 2-4 år efter behandlingen.
Forskarna har nu fått tillstånd för att fortsätta studien med ytterligare tio patienter. De planerar även att testa behandlingen på andra cancersjukdomar.
Senaste nytt om cancer:
5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50
Elins slemhosta var cancer: ”Min tuffaste kamp någonsin”
Studie: Lätt vardagsmotion minskar risken att dö i cancer
Studie: Hudcancer ökar kraftigt i Sverige – här är orsakerna