Fråga doktorn: Ska jag vaccinera mig mot bältros?
Dr Gunilla fick en läsarfråga om bältros:
"Behöver jag vaccinera mig mot bältros?"
Jag har sett reklam om vaccin mot bältros och där säger man att alla kan drabbas, oavsett hur sunt man lever. Men hur vanligt är det och vem behöver vaccinera sig? Hur bra skyddar vaccin i så fall? Finns det andra sätt att skydda sig? /Ludmila
Se även: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar
Dr Gunilla svarar:
Bältros kommer om man tidigare haft vattkoppor
Bältros kommer av att man tidigare i livet har haft vattkoppor. Efter infektionen ligger viruset vilande kvar i våra nerver, eller nervrötter. Om man senare livet går igenom besvärliga perioder med andra sjukdomar, stress och blir mer skör kan en bältros blossa upp.
Eftersom viruset ligger i nerver följer utbredningen av bältrosen ett visst nervsegment. Man kan få blåsor och rodnad, klåda men framför allt en särskild typ av smärta i området.
Bältrosen eller herpes zoster, som det också heter, kan sitta på ena skinkan, i flanken, kring ett öga eller kring örat. Vi rekommenderar att man söker så fort som möjligt om man misstänker bältros.
Om det visar sig vara bältros ger vi en virusdämpande tablettbehandling. Den ska helst påbörjas inom tre dygn från att rosen startade för att ha bästa effekt. Ibland kan man dessvärre få stora besvär med kvarstående smärta i själva nerverna som varit drabbade.
Smärtan kan vara svårbehandlad, men det finns läkemedel mot just nervsmärta. Ofta får man ställa in doseringen, eller pröva ett par olika sorter innan smärtlindringen fungerar.
Det finns två typer av vaccin mot bältros idag. Vi rekommenderar inte alla att vaccinera sig, eftersom det finns behandling, men de som vill kan alltså själv kontakta en vaccinationsmottagning. I första hand är det personer som är 50 år eller äldre som rekommenderas att vaccinera sig.
Så smittar bältros-viruset
- Vattkoppor är ett virus som smittar via andningen, när man hostar eller nyser, men man får det även via hudkontakt. Man får då kliande blåsor över hela kroppen.
- Om man senare i livet får bältros finns en liten risk att man kan smitta någon som inte haft vattkoppor så att den får det.
- Däremot kan man inte sätta igång en bältros hos någon annan och man får heller inte bältros av att träffa någon som har vattkoppor.