Vanligt blodprov rädda cancerpatienter från svåra biverkningar
Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid, enligt Cancerfonden. Men trots att alla patienter är olika får nästan alla samma doser av strålning och cellgifter.
Hur patienterna påverkas av biverkningar är högst individuellt. Ibland handlar det om obehag, men de allra känsligaste kan få så svåra biverkningar att de dör. I vissa fall visar de sig snabbt, inom några veckor eller månader, i andra fall kan det dröja år efter behandlingen innan patienten drabbas.
Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö
I nuläget saknas verktyg för att veta vem som kommer att drabbas.
Med hjälp av blodprov
Men nu håller forskare vid Sahlgrenska akademin på att utveckla en metod för att identifiera patienterna redan innan behandlingen påbörjas.
– Vi är i ett initialt skede, vi behöver göra fler studier, men tanken är att kunna undersöka känslighet och rädda extremkänsliga patienter från allvarliga biverkningar, säger Sherin Mathew, disputerad vid institutionen för biomedicin, i ett pressmeddelande.
Läs också: Stress och depression ökar risken att få cancer
Med hjälp av lymfocyter från blodprover och så kallade hudfibroblaster, som finns i läderhuden, spåras delningsförmågan hos patientens blodceller när de utsätts för strålning respektive cellgiftsbehandling i provrör. Resultatet visar sedan hur känslig individen är för de skadliga ämnen som används vid cancerbehandling.
Läs också: 8 saker som cancer-drabbade önskar att du visste
– Huvudidén med vår metod är att mäta patientens känslighet under planeringsprocessen för cancerbehandling och identifiera de extremt känsliga patienterna. Det är bättre om vi har de här kunskaperna om patienterna, som det är nu vet vi inte hur varje patient svarar då strålningen eller cellgifterna ges, säger Sherin Mathew.
Artikeln publicerades först på Allers.
Bröstcancer kan upptäckas innan tumören finns
Läs också: Bröstcancer kan upptäckas innan tumören finns