Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Värktabletter - riskerar du beroende?

12 okt, 2011
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En räddare i nöden, javisst. Men receptfri värkmedicin kan ge skador och skapa beroende.

– Många, särskilt unga kvinnor, äter receptfria värktabletter utan att tänka på att det är medicin. De äter när de har ont, men också när de känner oro, är arga, har sömnsvårigheter eller andra problem, säger Leena Haraké, kanslichef på KSAN, Kvinnornas Samarbetsorganisation i Alkohol- och Narkotikafrågor.

Hon menar att det här är en kvinnofälla och att många tar en tablett i stället för att reflektera över källan eller orsaken till det onda. Som ta hand om sina behov av sömn eller att sätta gränser.

– Det är heller inte helt ovanligt att de blandar tabletterna med alkohol, vilket är livsfarligt, fortsätter hon.

Kan man verkligen bli beroende av piller som finns att köpa i närmsta Ica-butik eller bensinmack? MåBra har pratat med Katarina Johansson, psykolog på vårdcentralen i Ystad och expert på läkemedelsberoende.

Annons

Hon har skrivit boken Riskbruk och missbruk, en lärobok om alkohol, läkemedel och narkotika, (Natur & Kultur) tillsammans med Peter Wirbing.

– Ja, man kan bli beroende av nästan vad som helst. När det handlar om receptfri värkmedicin ligger beroendet främst på ett psykologiskt plan. För många är det ett säkerhetsbeteende. Man tar en tablett innan man ska bort på middag, eller inför en stressig dag, säger Katarina Johansson.

Vilka riskerar att bli beroende?
– Högpresterande personer som hela tiden måste vara på topp. Många känner att de inte hinner ha huvudvärk, vara trötta eller deppiga. I stället tar de medicin. En annan grupp som lätt fastnar i beroende är de som redan mår psykiskt dåligt.

Varför blir vissa beroende och andra inte?
– Det är förmodligen ett samspel mellan arv och miljö. I vissa familjer tas det mycket tabletter. Min mamma tyckte att jag skulle ta en Treo för att bli gladare och piggare, eller inför ett prov i skolan. Lägg till att vissa är genetiskt sårbara för att hamna i missbruk. Det är som med alkohol. Vissa kan dricka socialt i hela sitt liv. Andra fastnar i beroende redan i unga år.

Ska man vara rädd för värkpiller?
– Nej, de fyller en viktig funktion. Men du ska vara uppmärksam på ditt beteende och ta värktabletter på ett förnuftigt sätt.

I MåBra nummer 10 kan du läsa om Helena Elliott – som blev beroende av värktabletten Treo. Där kan du också göra ett test för att se om du själv ligger i riskzonen.

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Thinkstock

Annons