Yann fick obotlig lungcancer – trots att hon aldrig har rökt
Redan 2015 fick Yann Fränckel, 46, diffusa symtom hon inte riktigt förstod sig på.
– Jag har utövat yoga länge och känner min kropp väl. Nu kände jag tydligt att något inte stod rätt till, jag hade en ihållande trötthet och ont i huvud, muskler och leder, säger hon.
Hos vården fick hon höra att hon kunde ha borrelia. Men symtomen höll i sig och nya tillkom. Hon fick återkommande infektioner, gick ner i vikt och fick ont i en höft och i ryggen. Hon fick diagnoser som IBS, glutenintolerans och meningit (hjärnhinneinflammation). Men man hittade ingen tydlig orsak till den höga febern och den ihållande hostan.
Skickades till stressklinik
– När det visade sig att jag inte hade meningit antog man att jag var deprimerad och utmattad. Så jag fick diagnosen utmattningsdepression. Jag fick träffa sjukgymnast och kurator och remitterades slutligen till en stressklinik.
Inte förrän hon började hosta blod och fick en kraftig smärta i vaden satte man igång en ordentlig utredning – som slutade i att hon ombads åka akut till Karolinska sjukhuset i Solna. Då hade Yann varit i kontakt med vården 33 gånger inom loppet av två år. Hon träffade 17 läkare, de flesta olika varje gång.
– Jag åkte hem, packade en väska eftersom jag förstod att det skulle ta tid på akuten och sedan tog jag bussen till Karolinska för undersökningar. På akuten fick jag veta att jag hade propp i ena vaden, massor med proppar lungorna samt spridd cancer.
Hon tog emot det chockartade beskedet ensam, allt hade ju gått så fort.
– Det var som att dra ner en ridå. Jag som alltid levt så hälsosamt, hur kunde jag ha lungcancer? Jag har ju inte ens rökt.
Efter någon dag kom provsvaren – och ännu en chock. Yann hade fått en spridd, obotlig lungcancer i fjärde stadiet.
Behandlas med dubbla cellgiftskurer
Idag vet Yann att hon inte är ensam om att vara ung, aldrig-rökande kvinna med lungcancer. Och hon vet att just de kvinnorna väldigt lätt faller mellan stolarna inom vården: ingen kan ju föreställa sig att en till synes frisk kvinna kan ha lungcancer, de passar helt enkelt inte in i lungcancermallen.
Dessutom finns det en bild av att lungcancer är en självförvållad ”fulcancer” som bara drabbar äldre storrökare, trots att forskning visar att lungcancer tvärtom ökar bland unga, friska kvinnor. Yann Fränckel har engagerat sig i Lungcancerförening och gör också Lungcancerpodden för att ändra på bilden:
– Alla kan drabbas! Att just jag fick lungcancer handlar om otur i lotteriet av gener och mutationer men det kan också handla om miljöfaktorer som passiv rökning och radon. Min cancer är spridd och går inte att bota, men den går att behandla tills jag utvecklar en resistens mot behandlingen. Då behöver jag en ny behandlingsmetod.
Hon genomgår just nu ännu en tuff behandling med dubbla cellgiftskurer och immunterapi. Ofta är behandlingen en chansning och man vet inte om den fungerar förrän efteråt.
– Behandlingen är en chock för kroppen. Men jag försöker att leva som vanligt, äta sunt, gå mina dagliga promenader och jag har utbildat mig till medicinsk yogainstruktör under tiden. För mig handlar det om att leva på hoppet om att det snart kommer en ny behandling som biter på min cancer.
Och det finns hopp. Bland annat lever de som drabbas av obotlig lungcancer allt längre med sin sjukdom, allt tack vare ny forskning och nya behandlingar.
Yann tycker det är viktigt att peka på det orimliga i att hon, och många andra, får kämpa länge för att få rätt diagnos bara för att de inte passar in i den vanliga mallen för cancersjuka.
– För många innebär det att cancern har hunnit sprida sig och bli obotlig. Bara en femtedel av all lungcancer upptäcks så tidigt att det kan botas.
Därför måste kunskapen om lungcancer öka, både inom vården och bland allmänheten, menar Yann. Hennes uppmaning till kvinnor som känner att något inte står rätt till är att stå på sig och kräva att bli ordentligt utredda.
– Tittar man på alla mina vårdkontakter saknas det kontinuitet. I efterhand när jag läst mina journaler har jag även sett att det finns brister i dem. Jag föll verkligen mellan stolarna för att jag inte uppfyllde de ”vanliga” kriterierna för en lungcancerpatient.
10 fakta om lungcancer
- Lungcancer är den dödligaste formen av cancer i Sverige.
- Men femårsöverlevnaden ökar hos personer som får lungcancer.
- Sjukdomen ökar bland yngre, friska kvinnor som aldrig har rökt.
- Det dör fler kvinnor i lungcancer än i bröstcancer varje år.
- Samtidigt är lungcancer den cancerform där utvecklingen av nya läkemedel går som snabbast just nu.
- Idag är det något fler kvinnor än män som insjuknar i lungcancer.
- Omkring 15 procent av kvinnor som insjuknar i lungcancer har aldrig rökt, bland män är det omkring 5 procent.
- Lungcancer delas in i småcellig och icke småcellig lungcancer.
- Icke småcellig lungcancer är vanligast och står för omkring 85 procent av alla fall.
- Småcellig lungcancer står för omkring 15 procent av lungcancerfallen. Den växer snabbt och har därför ofta spritt sig utanför bröstkorgen till andra organ innan den hittas.