Rensa i necessären: Så länge håller sminket och hudvårdsprodukterna
Dagens skönhetsprodukter är allt mer avancerade och innehåller aktiva ingredienser som retinol, C-vitamin och niacinamid. Ofta är ingredienserna också känsliga och reagerar med ljus, syre, fukt och värme. I värsta fall kan gamla produkter skapa irritationer och infektioner i huden eller förvärra akne, pormaskar och rosacea. I bästa fall händer ingenting:
– Det behöver inte vara farligt att använda hudvård som nått sitt bäst före-datum men den har inte längre den effekt som man förväntar sig. Men om den luktar konstigt, har ändrat färg eller konsistens ska man slänga den, säger den auktoriserade hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg, som tillsammans med kollegan Elin Fagerberg gör podden Hudvårdsdjungeln. De har också skrivit boken Hudnära – Hudterapeuternas hemligheter tillsammans.
Så ofta bör du rensa i necessären och badrumsskåpet
De tycker att man bör få in en rutin att rensa necessären, sminkväskan och badrumsskåpet ett par gånger om året.
– Sätt på en bra ljudbok och gå igenom alla saker. Använd näsa och ögon. Är du osäker på hur gammal en produkt är, släng den, säger Elin Fagerberg.
Framförallt ska man vara noga med de produkter man har närmast huden, till exempel serum, crèmer och foundation.
– När det gäller produkter som sköljs av, som schampo, ansiktsrengöring och tvål, brukar hållbarheten vara något längre. Eftersom de sköljs av hinner de sällan irritera huden, säger AnnaKarin Wahlberg.
Extra känsliga produkter
Allra känsligast är produkter med aktiva ingredienser som C-vitamin och retinol. De bör inte utsättas för värme, ljus eller hållas öppnade längre än nödvändigt. Man ska inte heller lägga ett serums pipett mot huden. Då förkortas livslängden.
– Generellt håller de i 12 månader, efter det har de ingen effekt. Niacinamid är inte lika känsligt.
När det gäller ansiktscrèmer håller de från 6 till 36 månader. Majoriteten har dock en hållbarhet på 12 månader.
– De har en märkning, ”open jar” som visar hur länge den håller efter öppnande. Tillverkarna har testat hållbarheten noga och branschen är hårt reglerad så man kan absolut lita på att märkningen stämmer. Det gäller bara att komma ihåg när man öppnade den.
– Ett knep är att sätta på en tejpremsa med datumet för öppnandet, säger AnnaKarin Wahlberg.
Hållbarhet på kosmetika
Torra produkter som ögonskugga och puder håller längre än flytande produkter, det vill säga minst ett år. Man kan också skrapa bort lite av ytan på exempelvis ett kompakt puder om den känns ofräsch eller har fått en fettfläck. Använd en kniv.
Läppglans håller cirka sex månader medan ett läppstift håller cirka 12 månader – förutsatt att det appliceras med pensel och att man torkar av ytan ibland. Byt ut läpp-produkter om du har haft munsår.
Flytande ögonprodukter som mascara och flytande eyeliner som appliceras med pensel ska bytas efter tre månader.
Tänk på att du behöver rengöra penslar och svampar också (helst varje vecka). Rena verktyg förlänger hållbarheten på dina makeup-produkter!
Fasta pennor håller längre eftersom de vässas med jämna mellanrum. Samma gäller brynpennor och läppennor.
Hudvårdande serum och crémer håller generellt runt ett år. På förpackningen ska det finnas en ”open jar”-märkning, som talar om hur länge den håller efter öppnande.
Längst håller rengöring, shampo, duschtvål och annat som sköljs av. Räkna med en livslängd på runt 18 månader.
Hållbarheten påverkas av din hantering
Vill man vara riktigt säker på att hålla sina produkter rena länge ska man i möjligaste mån välja en flytande produkt i pumpflaska.
En rengöring håller 18 månader, en ansiktsolja mellan 6 och 12 månader medan en ansiktsmask brukar hålla sig fräsch i mellan 6 och 18 månader.
Men hållbarheten påverkas också av hur man handskas med produkten. Helst ska den förvaras torrt och svalt. Den ska inte heller stå i ett fönster och utsättas för sol.
– Man ska också vara noga med att stänga korken eller locket ordentligt, det förlänger livslängden, säger Elin Fagerberg.
Hon säger att samma sak gäller solcréme:
– Den brukar ju få följa med till stranden där den utsätts för både värme och sol. Då gäller inte bäst före-datum. Jag tycker att man ska använda upp den samma sommar som man köper den eller byta ut den varje säsong.
Produkterna som behöver bytas ut oftast
I sminkväskan är det mascara och läppglans som har kortast hållbarhet. Mascaran bör bytas ut efter tre månader – även om det luktar helt okej.
– Även en flytande kajal med pensel bör kastas efter tre månader. En kajalpenna håller längre eftersom man vässar bort det yttersta lagret då och då, säger AnnaKarin Wahlberg.
En läppglans härsknar ofta redan efter ett halvår.
– När det gäller läppstift är hållbarheten lite drygt ett år. För att hålla det fräscht kan man torka av det ibland eller skära av en bit så att det får en ny snittyta. Tänk också på att lägga på läppstiftet med pensel för att hålla det fräscht, säger AnnaKarin Wahlberg.
Har man haft munsår gör man bäst i att byta ut läpprodukterna helt. Samma gäller foundation i stiftform, puder och rouge, om man har haft en hudinfektion eller en svampinfektion i ögonbrynen.
– Bakterier och svampsporer sätter sig också i borstar och penslar, de ska helst rengöras varje vecka för att inte sprida sig tillbaka till huden. Det finns också rengörande sprayer för borstar och penslar, säger Elin Fagerberg.
Foto: Privat, TT