Behåll fukt & färg med oljor från topp till tå!
Numera finns oljor för hela kroppen och för de mest skiftande behov. Vissa är växtbaserade, andra är så kallade mineraloljor. Och så finns det eteriska växtbaserade oljor, vars doft för tankarna till spalyx.
Till skillnad mot vad många tror kan både den med torr och fet hud använda olja.
– Så länge man använder rätt olja så täpper den inte till porerna utan fungerar som ett naturligt smörjmedel för huden, säger Anna-Cari Gund, rektor för Yrkeshögskolan för hudvård och spa i Stockholm.
En olja kan användas för att återfukta huden men också för att rengöra den.
– En rengöringsolja går lite djupare ner i huden än annan rengöring och löser upp smuts och smink bättre eftersom fett löser fett. Rengöringsoljan stör inte heller hudens naturliga fettlager, säger Anna-Cari Gund.
Ansiktsoljor består oftast av naturliga växtoljor och är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vissa märken har ansiktsoljor som används i stället för en crème, andra ska användas under dagcrèmen.
– Man tar ett par droppar av sin ansiktsolja på rengjord hud och lägger sedan sin crème ovanpå. En crème jobbar mer på ytan av huden och när du kombinerar den med en olja så får du upp till tre gånger bättre effekt. Detta eftersom oljan tränger ner djupare i huden, säger Dominika Newelska, hudterapeut och utbildare på kosmetikföretaget Dermarome.
Många anser att man ska undvika mineraloljor, som tillverkas av råolja. Den anses bra i hand- eller fotcrème men i ansiktet sägs den hindra huden från att andas. Men alla är inte överens om att mineraloljor skulle vara sämre än vegetabiliska växtoljor:
– Även vissa vegetabiliska växtoljor kan täppa till porer och ge akne, berättar Marie Lodén, hudforskare på kosmetikföretaget Eviderm. Vegetabiliska oljor härsknar lättare och reagerar därför också lättare med huden.
Och det är ingen slump att just mineralolja ofta ingår i medicinska hudcrèmer: den anses renare och därför mindre allergiframkallande än växtoljor.
Även när det kommer till hårprodukter så har oljan blivit populär de senaste åren. De flesta hårvårdsmärken har i dag en hårolja i sitt sortiment.
– I dag är vi mer måna om att hårprodukter ska vara bra för håret och inte bara få det att se bra ut. Dagens håroljor håller en riktigt hög kvalitet, är naturliga och därmed också snällare mot vår omgivning då de bryts ner. Att tänka grönt är trendigt, säger Dominika Newelska.
Samma vindar blåser även i nagelvård:
– Trenden går mot kortare naglar, och de behöver mycket omvårdnad. En nagelolja binder ihop alla lager på nageln. När en nagel blir torr kan den spricka och gå sönder. Med en olja binds lagren ihop och nageln blir mer flexibel, säger nagelexperten Frida Selkirk på Fridas i Stockholm.
Oljan kan läggas under nageln, under nageltippen och vid roten, som är den enda levande delen av nageln. En olja mjukgör också nagelbanden.
Hur är det då med att använda matoljor på huden och torra hårtoppar?
– Hushållsolja kan med fördel användas för till exempel massage. Har du torra hudpartier på kroppen så kan du också smörja dem med olja för att undvika att huden släpper ifrån sig sin egen fukt, säger Dominika Newelska.
Men någon annan effekt kan man inte förvänta sig att en matolja ska ha på huden. Dels är den framställd på ett annat sätt än den olja som är gjord för att ha på huden, dels är molekylerna i en matolja alldeles för stora för att gå igenom huden och ha någon verkan.
– Den lägger sig mer som ett ”lock” på huden och håller kvar fukten, berättar Dominika Newelska.
Rätt val för din hudtyp
Här tipsar hudterapeuten Dominika Newelska om hur du hittar oljan som passar just dig.
Fet hy: En fet hy kan absolut må bra av olja, men ska däremot inte ha samma olja som en torr hy. Leta efter ingredienser som till exempel ylang-ylang, som är bra för att balansera talgproduktionen. Detta gör att huden på sikt får en jämnare produktion av talg och känns mindre flottig. Men var vaksam på eventuella allergier och andra hudproblem eftersom oljor som luktar (eteriska oljor) kan vara allergiframkallande.
Känslig hy: Använd produkter som verkar lugnande, men som också stärker hudens egen motståndskraft mot yttre påfrestning. Oljor med lavendel, kamomill och ros är bra för att lugna en känslig hud.
Torr hy: En torr hud behöver oftast både fukt och näring. En ansiktsolja som innehåller till exempel Angelica, styvmorsviol, apelsinblomma ger både fukt och näring.
Allergiker: Om man är osäker på om man tål en olja kan man göra ett så kallat patch-test, då man tar lite av produkten och lägger antingen i armvecket eller bakom örat (där huden är mest lik huden i ansiktet). Om ingen reaktion uppstått efter 48 timmar så kan man prova oljan i ansiktet.
Av: Jenny Thorell
Bild: Thinkstock