Därför ska du ha snigelslem i ansiktet
Redan 1980 upptäckte snigeluppfödare i Chile av en slump att deras händer blev ovanligt mjuka efter att de hade hanterat sniglar som odlades till mat. Det blev startskottet den första snigelcrèmen Elicina. Snigelslem i hudvård fick dock en rejäl pånyttfödelse med den koreanska K-beauty-trenden för några år sedan.
Slemmet sägs ge huden en fin lyster samtidigt som det är fuktande och förebygger ålderstecken. Det ska dessutom vara läkande på huden, bland annat ska det minska synligheten av ärr. Slemmet tillsätts i en rad produkter, bland annat crèmer, serum och arkmasker. I bland annat Japan kan man även gå på spa och få en ansiktsbehandling med levande sniglar.
Det här innehåller snigelslemmet
Snigelslem, eller snigelfiltrat som det egentligen heter, består bland annat av glykoproteiner, hyaluronsyra och AHA-syra – alla tre är väldokumenterade för att ha hudvårdande egenskaper. Syran löser upp döda celler från huden medan hyaluronsyra binder fukt och slätar ut. Glykoproteiner har flera funktioner, bland annat binder de fukt.
Se också – nya hudvårdstrenden slugging kan ge strålande hy.
Så här utvinns slemmet från sniglarna
Slemmet tas från vanliga trädgårdssniglar, Helix Aspersa, som växer upp på stora farmer med tusentals sniglar. Farmerna finns bland annat i Thailand. Sekretet utvinns utan att skada sniglarna och filtreras och renas sedan för att göra dem säkra att använda i ansiktet.
Enligt uppfödare måste sniglarna känna sig ”harmoniska” för att producera bra slem. De lever fritt i miljöer som liknar deras naturliga hemvist och får äta gurka och grönsallad. Sniglarna får också fyra månaders semester varje år då uppfödaren inte tar något slem från dem.
De hudvårdande ingredienserna i snigelslem kan dock tillverkas på andra sätt också, bland annat syntetiskt i laboratorier. Många skönhetsföretag väljer därför att använda de syntetiska varianterna för att inte behöva använda sniglar.
Foto: TT
Läs mer:
Dermatologen: 10 tips mot rynkor som verkligen fungerar