Tunt hår och håravfall – expertens tips för ökad volym och tjockhet
TEtt tydligt tecken på att håret åldras är allt fler grå strån. Men att färgen förändras påverkar även håret på ett annat sätt: Grå hårstrån krymper nämligen.
– När stråna förlorar pigment blir de smalare, strävare och mindre elastiska. Det gör att håret får en annan struktur och känns tunnare, förklarar Anna Qvist på Salong Guldkammen i Upplands-Väsby.
Hon har inriktat sig på just problem med tunt hår och håravfall – inte minst för att hon själv är drabbad och har testat allt för att få mer och tjockare hår.
– Nu brinner jag för att hjälpa andra med samma problem. För det finns hjälp att få, säger hon.
Annas problem började när hon drabbades av den autoimmuna sjukdomen psoriasisartrit, som bland annat yttrar sig som ledvärk. Sjukdomen innebär en stress för kroppen, och stress kan påverka håret negativt.
– Vid ett tillfälle behandlades jag med cellgifter och det gjorde att jag tappade ännu mer hår under en period. Håret blev även skörare och tålde inte slingor och andra starka kemiska behandlingar, säger hon.
Tunt hår kan bero på flera saker
Förutom cellgifter, kan även blodförtunnande mediciner, antidepressiva och betablockerare försvaga och tunna ut håret.
– Samma gäller andra autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelsjukdom, järnbrist och brist på B-vitaminer.
Anna Qvist säger att hon testat det mesta i produktväg och att det i dag faktiskt finns sådant som ger ett tjockare, starkare hår.
– Min egen erfarenhet är att vissa produkter faktiskt kan minska ett pågående håravfall, jag kan märka en skillnad redan efter tio, tolv dagar med rätt produkt. Efter det brukar jag byta till en produkt som kickar i gång hårväxten igen, vilket tar cirka tre månader, säger hon.
5 fakta om hår och hårkvalité
- Vi har mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet. Blonda personer har fler hårstrån än mörkhåriga och rödhåriga har färre än brunhåriga.
- Håret växer snabbare i varmt och fuktigt väder, då blodflödet kring hårsäcken ökar.
- Stress påverkar förlust av färgpigment i håret. Man kan alltså bli gråhårig av stress. Varför vet man inte.
- 83 procent av svenskarna tycker hårkvaliteten blir sämre med åldern, visar en undersökning av Original Silicea. 53 procent vill få tjockare hår.
Att det tar månader beror på att håret växer i cykler. Både håravfall och återväxt sker med en fördröjning – har man haft en period med mycket stress eller om man har varit sjuk tar det ett par månader innan det märks på håret. På samma sätt tar det ett par månader för en behandling att ge resultat.
– När vi är sjuka eller stressade prioriterar kroppen att förse våra inre organ med näring, istället för att skicka den till hårsäckarna. Det leder till försvagade hårsäckar som släpper hårstrået för tidigt, säger Anna Qvist.
Vad kan man göra åt tunt hår?
Det gäller alltså att hitta sätt att få igång näringstillförseln till hårsäckarna igen. Att massera hårbotten kan vara ett sätt. Det ökar blodcirkulationen i hårbotten, vilket i sin tur hjälper näring att komma fram till hårsäcken. Massage sätter också igång produktionen av serum, hudens eget fett.
– Ofta blir håret torrare när man kommer i klimakteriet och då kan massage förebygga torrt hår. Men det finns också produkter som ökar blodcirkulationen i hårbotten. Hör med din frisör!
Så får du håret att se fylligare ut
En annan lösning på att få tunt hår att se fylligare ut är att färga det.
– Det finns specialfärger som fyller ut hårstråna och återskapar känslan av ett tjockare hår. Men om håret är skört och inte tål färgning, kan löshår vara ett alternativ. Det var räddningen för mig när jag tappade som mest hår, säger Anna Qvist.
Produkter och behandlingar i all ära. Lever man med en autoimmun sjukdom som Anna, är grunden att ta hand om sin sjukdom.
– Om jag slarvar med maten och sömnen går jag ofta in i ett skov i min sjukdom. Därför är det viktigt att hitta en livsstil och medicin som fungerar. Att gå runt och ha ont i onödan stressar kroppen – och det syns på håret.
Anna Qvist har märkt att hon mår bättre om hon inte äter gluten, som kan trigga reumatiska sjukdomar hos vissa drabbade. Hon tar också tillskott av D-vitamin, zink och magnesium. När det gäller särskilda så kallade hårvitaminer tycker hon att det kan vara värt att testa.
– Allra bäst är förstås att få i sig bra kost, men ett tillskott behöver inte vara fel om man är inne i en jobbig period som påverkar håret.
Tips för att få tjockare hår
Frisören Anna Qvist ger sina bästa tips för ett fylligare svall:
- Klipp & färga:
Långt tunt hår kan se stripigt ut, medan välklippt lite kortare hår kan se tjockare och mer välmående ut. Själva klipptekniken är av stor betydelse, men även hur man lägger olika färgnyanser, så de ger en illusion av tjockare hår. - Föna rätt:
Att föna håret ger volym men tänk på att använda ett värmeskydd! Använd gärna en rundborste för extra volym. Föna håret torrt från hårbotten. - Locka:
Lockigt hår ser ut att ha mer volym. Testa till exempel spolar, som är väldigt effektivt och kan användas på torrt hår. - Vårda hårbotten:
En obalanserad, fet och mjällig hårbotten kan hämma hårets tillväxt. Peela gärna hårbotten då och då för att hålla den sund och ren. - Använd torrschampo:
Torrschampo ger håret volym och luftighet och du behöver inte tvätta håret lika ofta. Använd gärna torrschampot redan samma dag det är nytvättat, då blir det inte lika fort fett, tungt och platt. Köp ett torrschampo som inte torkar ut eller täpper igen hårbotten. - Testa löshår:
Vill du inte klippa av håret, eller undvika att färga och bleka, så kan du testa extensions som fyller ut. Du kan använda dig av olika nyanser för att lura ögat att håret är tjockare. Det finns också löshår som kan knäppas fast i håret tillfälligt och hårsnoddar med löshår.