Hur mycket växer håret? Och hur fort? Här finns svaren!
Hår är verkligen individuellt och kan variera i mängd, kvalité och tjocklek. Vissa har hår som tillsynes är tjockt och välmående medan andra känner att de inte har tillräckligt eller i den kvalitet de önskar. Vissas hår växer snabbt och andras långsamt. Dock finns det mycket vi kan lära oss om hår som kan hjälpa oss att få det hår vi har att kännas bättre. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna om hår och håravfall.
Läs också: Experten: Så får du håret att växa snabbare
Hur fort och mycket växer ett hårstrå?
Svar: Hår växer ca 0,35 mm per dygn och ett normalt hårstrå växer i 2-6 år och blir mellan 22-75 cm långt innan det ”vilar” i 1-3 månader – för att falla av och lämna plats för ett nytt hårstrå. För att hår ska bli starkt, tjockt och sitta kvar länge måste det finnas rätt förutsättningar som ger möjlighet för håret att växa sig starkt redan i roten. När hårroten har bästa möjliga förutsättningar näringsmässigt och omvårdnadsmässigt från roten och hela vägen ut, då sitter det kvar längre, är starkare och känns tjockare.
Läs också: 10 vanliga misstag som kan förstöra ditt hår
Hur ska jag få längre hår? MåBra:s expert svarar:
Ät näringsrik kost! Viktiga beståndsdelar i hår, naglar och hy är protein och en rad olika mineraler som magnesium, kalcium, järn, zink, natrium och koppar.
Om du baserar din kost på kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, nötter, frön, bönor, frukt, grönsaker, potatis, fullkornsprodukter och olja kommer du automatiskt att få tillräckligt med näring på tallriken.
Köp inte tillskott med kisel och annat som marknadsförs som extra bra för till exempel naglarna eftersom … >> läs mer här!”
Läs också: Så påverkas ditt hår av att du blir äldre
Fler tips för dig som vill få längre hår! Så växer håret fortare:
3 tips från bloggaren Foki:
1. Använda rikligt med balsam varje gång du tvättar håret och schampo varannan dag.
2. När du ska skölja ur ditt hår – skölj håret med kallt vatten.
3. Vid lockning/plattning utav håret – använd en rejäl mängd med värmeskydd innan. Se fler tips på Fokis blogg.
Bloggaren Lillthilda råder: ”Gnugga aldrig håret torrt med handduk. Krama istället urhåret med handduken och låt håret självtorka. Använd inte hårsnoddar med metallbitar – de skaver mot håret. Ha håret uppsatt i en knut eller liknande för att minska slitet på håret.” Fler tips på Lillthildas blogg.
Läs också: 10 tips som håller håret friskt i vinter
Vad krävs för att håret ska växa sig långt och starkt?
Svar: För att hår ska bli starkt, tjockt och sitta kvar länge måste det finnas rätt förutsättningar som ger håret möjlighet att växa sig starkt redan i roten. När hårroten har bästa möjliga förutsättningar näringsmässigt (att du får i dig rätt näringsämnen) och omvårdnadsmässigt (att du tar god hand om ditt hår) från roten och hela vägen ut, då sitter det kvar längre, är starkare och känns tjockare.
Äta för längre hår?
Ja, det är viktigt att du får i dig protein – det är ju vad hår, naglar och hud består av. Men även vitaminer, mineraler och antioxidander är viktigt att få i sig. Det finns också en del kosttillskott för längre hår, som innehållet exempelvis silica, betakaroten och B-vitaminer.
Stress ner och få håret att växa
För höga halter av kortisol, kroppens stresshormon, kan ha en hårförtunnande verkan. Stressa ner genom att träna, promenera och meditera, eller något annat som får dig att slappna av. Håll kortisolnivån jämn.
Stress minskar också blodtillförseln till hårsäckarna vilket får dig att tappa med hår än vanligt.
Växer det snabbare om du klipper ofta?
Nej, det är en myt, men att du klipper topparna regelbundet hjälper det till att hålla håret friskt och starkt.
Massera hårbotten
För att öka blodtillförseln till hårbotten och hårsäckarna kan du testa att massera din hårbotten. Passa på medan du schamponerar, och ta 5-10 minuter och massera loss. Då får bort extra mycket smuts, döda hudceller och olja på kuppen!
Läs också: 7 sätt du INTE ska borsta håret på
Vad är håravfall och finns det olika orsaker?
Svar: Kvinnligt håravfall kan orsakas av flera faktorer. Många gånger beror det på stress eller vitaminbrist. Naturligtvis kan vardagens stress såsom intensiv borstning, varm hårtorkning eller färgning av håret påverka hårets kvalitet negativt. Alla typer av kvinnligt håravfall är inte densamma. Håravfall kan vara begränsad till olika delar av huvudet eller till och med påverka hela huvudet eller kroppen – och kan bero på olika saker.
Här är de tre vanligaste orsakerna:
Hormonellt betingat och ärftligt håravfall hos kvinnor:
Cirka 80% av all hormonellt betingat och ärftligt håravfall hos kvinnor beror på androgen alopeci. Vid androgen alopeci, dvs hormonellt betingat och ärftligt håravfall, handlar det om att rötterna har en överkänslighet och reagerar på det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT). Rötterna blir mindre och får inte tillräckligt med näring. Vanligtvis brukar det uppträda från 30 års ålder. Det ökar även vid klimakteriet. Ärftlig benägenhet för håravfall kan resultera i synlig uttunning av hår redan hos kvinnor yngre än 30 år. Problem med hårtillväxt kan börja utan att det märks. Det uppfattas ofta inte i tid och behandlas i ett mycket sent skede. Håret blir initialt tunnare och mer kraftlöst, förlorar volym och är svårare att styla. Hårets kvalitet blir sämre och rötterna producerar bara tunna, korta och nästan färglösa hårstrån. Hos kvinnor blir det hormonella håravfallet mest framträdande mitt på hjässan, eftersom avståndet mellan hårstråna ökar och hårbotten blir mer synlig.
Generellt håravfall (alopecia diffusa)
Vid generellt håravfall är vanligtvis hårväxten på hela huvudet påverkad. Håret blir tunnare och kan senare leda till skallighet. Orsaken är ofta en bristfällig näringstillförsel av viktiga vitaminer och mineraler till hårroten. Detta kan uppkomma vid sjukdom, som funktionsstörningar av brässen, en ohälsosam diet, järnbrist, stress eller hormonella förändringar.
Fläckvist håravfall (alopecia areata)
Vid fläckvist håravfall syns kala fläckar av varierad storlek på huvudet. Orsaken till dessa kala fläckar är inte helt utredd. Troligtvis är det att immuncellerna, som försvarar kroppen mot virus, bakterier och svamp istället angriper kroppens egna celler i hårroten. Håret uppfattas som en inkräktare av immunförsvaret och blir därför attackerad. Detta uppstår på grund av en inflammatorisk reaktion, vilket stör hårväxten och slutligen leder till att hår faller av. När inflammationen är över, växer ofta håret spontant tillbaka. Å andra sidan kan fläckvist håravfall komma tillbaka lika spontant. Utöver håret på huvudet, kan även kroppsbehåringen påverkas.
Fynda från oss: Revolutionerande plattborste
Få glansigt och rakt hår på bara någon minut med denna praktiska plattborste! Köp den i vår webbshop till ett riktigt bra pris!
Läs mer
”Superfrukter botade min tunnhårighet”
Hårpanik inför sommaren? Lurvet är normalt!