Därför får du torr hårbotten – 9 vanliga missar
Vi är duktiga på att tvätta bort sminkrester och döda hudceller från ansiktet – men handen på hjärtat, hur ofta ger du din hårbotten lite extra kärlek?
Huden i hårbotten förnyas ständigt genom att den stöter bort döda hudceller. På samma sätt som ansiktet kan den också vara torr, fet eller känslig. Men den får sällan samma ömma omvårdnad med skräddarsydda produkter efter sitt behov. Detta trots att en välmående hårbotten är ett måste för ett friskt, tjockt hår. Mår inte hårsäckarna bra, eller om de är igenproppade av döda hudceller och gamla stylingrester, växer inte heller hårstråna som de ska.
Se också – 9 vanor kvinnor med friskt, vackert hår delar.
Med en hårbotten i obalans drabbas man också lättare av klåda, irritationer – och i värsta fall även håravfall. Men idag finns en hel arsenal med verktyg att ta till för att lugna och vårda hårbotten. Det finns peelingar och nattcrèmer som tar hand om dina härsäckar och hårrötter och det finns serum som balanserar upp talgproduktionen i hårbotten.
Knäckfrågan är dock vad hårbotten behöver för att må bra – och det avgörs av de symtom man har. Ett av de allra vanligaste bekymren är kliande hårbotten. Klådan kan ha en rad olika orsaker som behandlas på olika sätt. Har man en hårbotten som ser helt normal ut men kliar beror det oftast på uttorkning. Precis som huden i ansiktet torkar hårbotten ut av vatten, stark rengöring, fuktbrist, sol, bad, kyla och för stark värme.
Vanliga misstag som kan leda till torr hårbotten
- Man tvättar håret för ofta vilket gör att hårbotten är blöt och fuktig alltför ofta. Vatten är uttorkande.
- Man låter håret självtorka, vilket gör att hårbotten är fuktig för länge. Samma gäller om man stänger in fukten med en mössa eller hårtofs.
- Om fukten blir kvar i hårbotten kan det leda till svamp. Det brukar märkas genom att hårbotten börjar lukta konstigt (eller illa).
- Man använder ett för starkt schampo.
- Man slarvar med att skölja bort schampot. Får det ligga kvar kan det irritera hårbotten.
- Man använder hårspray med uttorkande alkohol.
- Man har rester av gamla stylingprodukter kvar i hårbotten.
- Man fönar håret med för varm, läs uttorkande, luft.
- Ibland kan klåda och irritationer i hårbotten även ha mer medicinska orsaker som på svamp, mjäll eller eksem. Men hur vet man vad som är vad? Mjäll och torr hårbotten kan ha liknande symtom och påminna om varandra.
Symtom på sjuk hårbotten
Här är några symtom som tyder på att det kan finnas en medicinsk orsak till att hårbotten inte mår bra:
- Vid torr hårbotten är hudflagorna oftast vita och mindre än mjäll. Mjäll är ofta fetare och lite gulaktiga i färgen.
- Vid eksem brukar huden förutom att klia, även vara röd.
- Seborré kallas ibland för mjälleksem och orsakas av en jästsvamp. Då blir hårbotten förutom mjällig även fet och röd.
- Hårbottenklåda som inte går över kan vara neurodermatit. Det orsakas av att man ger efter för klådan och kliar sig ofta och mycket. Hårbotten blir då överkänslig och ännu mer lättirriterad. Det ökar också risken för att man river sönder huden och att bakterier kan ta sig in i den och skapa en infektion.
Så sköter du om din hårbotten
- Massera din hårbotten varje dag. Det sätter fart på blodcirkulationen runt hårsäckarna. Använd fingertopparna och gör cirkulära, knådande rörelser så att hårbotten rör på sig.
- Om du har en torr, känslig hårbotten, välj ett snällt schampo avsett för känslig hud. De är inte lika starkt rengörande.
- Din frisörer kan ge dig individuella råd om vilken hårvårdsrutin din hårbotten mår bäst av.
- Har du mjäll och eksem? Apotek har ett stort urval av specialprodukter för hårbottenproblem.
- Använder du mycket styling? Se till att ge skalpen en skrubb då och då för att få bort eventuella rester.
Foto: TT