Vatten bra för hyn - eller? 10 hudvårdsmyter
Myt 1: Crèmer med mineralolja täpper igen porerna och ger akne.
Så säger forskningen: Mineralolja är en syntetisk ingrediens som inte tas upp av huden eller täpper igen igen porerna. Den lägger sig som ett skyddande hölje över hudytan och hjälper bland annat till att hålla kvar fukten i huden. Däremot kan vissa naturliga växtoljor härskna och irritera hudens talgkörtlar.
Myt 2: Huden är mest mottaglig för crèmer på natten.
Så säger forskningen: Det finns inga vetenskapliga undersökningar som stöder detta. Huden har ingen inbyggd dygnsrytm, utan jobbar med att reparera sig själv alla timmar om dygnet. Den befinner sig inte i något annat skick under natten än vad den gör under dagen, mer än att den får vila sig från solens UV-strålar. Den enda betydelsefulla skillnaden mellan en dag- och en nattcrème är att nattcrèmen inte behöver innehålla solskydd.
Myt 3: Naturliga skönhetsingredienser är renare och bättre för huden än syntetiska.
Så säger forskningen: Man ska inte anta att en produkt automatiskt är bättre eller hälsosammare bara för att den innehåller ”naturliga” ingredienser. Råvaror som utvinns ur naturen kan innehålla halter av mikroorganismer, spår av bekämpningsmedel och tungmetaller. Inga naturliga konserveringsmedel är tillräckligt effektiva för att motverka svampbildning, mögel och bakterier. Många plantor är dessutom giftiga och vissa kan irritera huden.
Myt 4: Drick mer vatten så fuktar du torr hy inifrån.
Så säger forskningen: En torr hy är inte samma sak som en uttorkad kropp. I studier där man jämfört vattenmängden hos olika hudtyper verkar det inte finnas någon avgörande skillnad mellan torr och normal hy. Att dricka vatten är bra för hälsan, men det går inte att dricka sig fri från torr hy.
Myt 5: Torr hy orsakar rynkor.
Så säger forskningen: En torr hy ger inte fler rynkor. Men rynkor och ålderstecken syns tydligare i en torr hy, i och med att hudens elasticitet och lyster försvagas. Fuktcrèmer kan därför inte förebygga eller reducera rynkor. Däremot kan man tycka att en rynkig hy ser bättre ut när den är insmord. Samtidigt kan också så kallade ”fina linjer” tillfälligt minskas av en vanlig fuktcrème.
Myt 6: ”Dermatologiskt testad” är en bra garanti för att skönhetsprodukten lever upp till vad den påstår.
Så säger forskningen: Begreppet avslöjar inte vad man testat, hur man utfört testet, eller vad man kommit fram till. Kort sagt betyder det bara att skönhetsbolaget betalat en dermatolog för ett positivt utlåtande. Det finns många testlaboratorier som jobbar enbart med att tillhandahålla skönhetsbolagen bra testresultat.
Myt 7: Ansiktsvatten minskar porerna och får huden att ta upp fuktcrèmen bättre.
Så säger forskningen: Ofta innehåller ansiktsvatten uttorkande ämnen, till exempel alkohol, som ger hyn en stram känsla. Därmed skapas en illusion av porer som drar ihop sig. Vad som egentligen händer är att huden blir irriterad och att elasticiteten minskar. Det närmsta ett ansiktsvatten kan komma med att ”förbereda” huden är att stryka bort dess egen olja innan crèmen appliceras.
Myt 8: Torrborstning hjälper mot celluliter.
Så säger forskningen: Celluliter är inte ett resultat av dålig cirkulation vilket man länge trott. Inte heller har det något att göra med slaggprodukter, vatten eller övervikt. Celluliter är genetiskt betingade och det är mycket svårt att påverka dem. Torrborstning eller cellulitcrèmer hjälper inte.
Myt 9: Hyn äter upp det vi smörjer in den med.
Så här säger forskningen: De flesta kosmetiska ingredienser som vi kommer i kontakt med tas upp ytterst sparsamt. Andra är till och med omöjliga för huden att absorbera. Ett fåtal klarar av att ta sig igenom alla hudens lager.
Myt 10: Solcrèmer med nanopartiklar är farliga.
Så säger forskningen: Forskningen kring nanopartiklar har ökat den senaste tiden i och med EU:s kommande krav på att allt nanoinnehåll i en skönhetsprodukt ska anges i innehållsförteckningen. De senaste expertrapporterna har slagit fast att de omdiskuterade solskydden titandioxid och zinkoxid i nanoform är ofarliga.
Källor: FDA, Medical News Today mfl
Texten är faktagranskad av Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi vid Uppsala Universitet och vd för Eviderm.
Av Johanna Storås
Foto: IBL