Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nya rön: Din vikt är största riskfaktorn för cancer

29 maj, 2018
Senaste uppdateringen från WCRF visar att vikten har stor inverkan på cancerrisken.
Cancer är en hemsk sjukdom som aldrig helt går att vara säker från. Men det finns vissa saker vi kan göra för att förbättra våra chanser, och den största handlar om vår vikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nyligen uppdaterade World Cancer Research Fund, WCRF, sina rekommendationer kring cancerförebyggande åtgärder. Och den största risken man kunde utröna var ohälsosam vikt.

Övervikt och fetma kan kopplas till ökad risk för 12 olika cancerformer, enligt Livsmedelsverket. Mer motion, mindre ätande av energirik snabbmat och mindre läsk påverkar också cancerrisken – eftersom det kan påverka vikten. Rekommendationerna på många sätt desamma som tidigare, men på flera områden har sambanden stärkts ytterligare av ny forskning.

Läs också: Studie: Så lite övervikt räcker för ökad cancerrisk

WCRF:s rekommendationer för att minska risken för cancer:

  • Hälsosam vikt
  • Fysisk aktivitet
  • Mer fullkorn, grönsaker, frukt och bönor
  • Mindre snabbmat
  • Begränsad konsumtion av rött kött och chark
  • Skippa läsk och saft
  • Begränsa din alkoholkonsumtion
  • Lita inte på kosttillskott
  • Amma dina barn

Du som har behandlats för cancer rekommenderas även att följa dessa råd för att minska risken för återfall och för att minska risken att drabbas av andra sjukdomar.

WCRF har en unik, global databas för att bedöma sambanden mellan matvanor, fysisk aktivitet, vikt och risk för olika typer av cancer. Den uppdateras kontinuerligt, och det här är nu tredje gången organisationen har analyserat datan och uppdaterat sina rekommendationer.

Annons

– WCRF:s arbete är viktigt för att de sammanställer och bedömer forskning från många enskilda studier. På så sätt gör de slutsatserna från komplex forskning tillgängliga för fler, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Cancerrisken kan påverkas av många faktorer, och alla kan man inte själv påverka – som ärftlighet och vissa miljöfaktorer. Andra faktorer som man kan påverka – men som inte WCRF studerat – är rökning och solvanor.

Framförallt finns det ett tydligt samband mellan övervikt och cancer i tjock- och ändtarm, matstrupe, njure, bukspottkörtel, gallblåsa, njure, äggstock och livmoder samt bröstcancer efter klimakteriet. Övervikt ökar sannolikt även mäns risk för att drabbas av prostatacancer, skriver Cancerfonden.

Läs också: Fullkorn kan minska risken för tarmcancer

Och det behövs inte mycket viktuppgång för att påverka. Om en kvinna går upp fem kilo i vikt ökar risken för äggstocks- och bröstcancer efter klimakteriet med ungefär 10 procent. Risken för livmoderkroppscancer ökar med 40 procent. En vuxen man höjer sin risk för tarmcancer med ungefär 10 procent för varje fem kilo han går upp, skriver Cancerfonden i skriften ”Cancerprevention”.

Källa: Livsmedelsverket, WCRF, Cancerfonden Foto: IBL

Annons