Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

10 sätt att spara upp till 500 kalorier varje dag!

11 feb, 2011
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

 

1. Skrapa inte rent tallriken

Genom att inte alltid äta upp all mat kommer du att spara en hel del kalorier. Om du exempelvis lämnar 25 procent av maten vid dagens alla måltider kommer du spara 500 kalorier varje dag, om du äter omkring 2000 kalorier dagligen.

2. Välj storlek small

I dag finns det många möjligheter att själv välja storlek på det du äter; en stor kaffe latte, en stor pommes frites, en 150 grams hamburgare etc. Passa på att välja de mindre alternativen när du har möjlighet, det kommer att göra skillnad i ditt kaloriintag.

3. Ät inte framför tv:n

Du äter uppemot 288 fler kalorier när du äter framför tv:n, visar forskning. Dessutom riskerar du att bli sittande i soffan efter maten, i stället för att göra andra saker.

4. Minimera salladstoppingen

Var försiktigt med salladsdressingen, där finns massor av kalorier. Men var även försiktig med vilken topping du väljer på din sallad. Bacon, ost eller en mix av flera olika toppingar ökar kaloriinehållet i den annars nyttiga salladen. 

Annons

5. Håll koll på portionsstorlekarna

Låt dig inte luras av kaloriinnehållet på exempelvis chipspåsar eller annat snacks. Där står det ofta antalet kalorier per portion. Vad du egenligen äter när du äter en hel påse är betydligt mer än en portion.  

6. Drick sockerfritt

Låt bli att ha socker i ditt kaffe eller té. Se även upp för det dolda sockret i exempelvis juice och smothies.

7. Luras inte av light

Du kan lätt luras att äta lite mer om du äter lightprodukter. Och om du beställer in en nyttig lunch på en restaurang finns en risk att du känner dig så duktig att du unnar dig en dessert efteråt – och vips så är kaloriintaget detsamma som annars. Så ät med måtta, även om du äter lättare produkter. Ibland är det ingen större skillnad i kalorimängd. Kolla in innehållsförteckningen.

8. Byt till en mindre tallrik

Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas. En mindre tallrik gör att du äter mindre, eftersom vi automatiskt fyller tallriken med mycket mat, oavsett storlek. Enligt forskare kommer du inte känna någon skillnad i mättnad.

Annons

9. Fyll på vid spisen

Lämna karotter och grytor på spisen, i stället för att ställa dem på matbordet – så riskerar du inte att ta en andra eller till och med tredje portion. Det du inte ser, frestas du inte lika mycket av.

10. Servera snacksen smått

Studier har visat att snacks och annat som serveras i stora påsar och portioner leder till att vi äter mer. Så i stället för att äta direkt ur chipspåsen, häll upp några chips i en skål och håll dig till det. Likadant med lösgodis och nötter.

Källa: Health.com

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Smala kvinnors hemlighet – så håller de vikten
Så många kalorier sparar du på smarta byten
10 tips: Hitta rätta tänket – och gå ner i vikt
Fem tecken på att din diet är fel för dig
Så går du ner i vikt utan att vara hungrig

 

Annons