Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Är det okej att träna bakis? Experten svarar om alkohol och träning

02 dec, 2014
Många undrar hur alkohol påverkar träningen. Här ger alkoholexperten svar på de vanligaste frågorna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mer än en tredjedel av svenskarna – och drygt hälften av män och kvinnor mellan 18 och 34 är – vill lära sig mer om hur alkoholkonsumtion påverkar träning. Det visar en undersökning utförd av Sifo, på uppdrag av IQ-iniativet, som jobbar för en smartare syn på alkohol. IQ:s vd Magnus Jägerskog svarar här på några av de vanligaste frågorna om alkohol och träning.

Hur mycket alkohol kan jag dricka innan det är skadligt att träna nästa dag?
De är såklart beroende på om du är man eller kvinna, hur mycket du väger och så vidare. Men det man kan säga är att om du dricker tre-fyra glas vin så påverkar det din träning i mer än två dagar efter du har druckit.

Jag har hört att det är bättre att styrketräna än att konditionsträna när man är bakis. Stämmer det?

Oavsett om du väljer att styrketräna eller konditionsträna när du är bakis kommer du inte få ut maximalt av din träning. Sen är det så att alkohol försämrar möjligheten att bygga muskler eftersom alkohol försämrar nivåerna av de hormoner som behövs för att just bygga muskler. Dessutom kan alkoholkonsumtion leda till uttolkning och sömnstörningar vilket påverkar din uthållighet negativt.

Annons

På vilket sätt är det farligt för kroppen att träna dagen efter?

Ett exempel är att alkohol påverkar koordinationen väldigt negativt dagen efter. Om du planerar att exempelvis träna fotboll eller innebandy, som ställer höga krav på koordination, ökar skaderisken dagen efter.

Hur länge måste jag vänta innan det är okej att träna?

Det är beroende på hur mycket du har druckit och vilka resultat du vill uppnå med din träning. Det går naturligtvis att träna dagen efter att du har druckit alkohol men man ska komma ihåg att 3-4 glas vin dagen innan påverkar din träning negativt i mer än två dagar.

Hur påverkas mina träningsresultat av alkohol?

Lite alkohol, något glas ett par gånger i veckan, har i princip inga negativa (eller positiva) effekter på träning. Större mängder alkohol än så påverkar din träning negativt.

Stämmer det att fet mat som pizza är bra att äta när man är bakis?

Exakt vad man äter är inte det viktiga i sig utan snarare att man äter, sen kan det ju vara skönt att slippa laga mat när man är bakis.

Psst! Läs även vad vår motionsexpert Katarina Woxnerud har att säga om träning och alkohol!

 

LÄS MER:

Ha en vit jul med alkoholfri fest!

Vem behöver alkohol i glaset för att ha fest?

Nyttan med alkohol är betydligt överdriven. Hälsoförlusten är oftast större än vinsten. Så varför inte prova en lite vitare jul i år?

Läs mer: Ha en vit jul med alkoholfri fest!

 

Kan LCHF stoppa suget efter alkohol?

lchf alkoholsug

Annons