Är fryst verkligen lika nyttigt som färskt? Nutritionisten svarar
Fråga: Varför skriver ni att frysta grönsaker är bättre än färska? De frysta förvälls och då försvinner främst C- och B-vitaminer. Det är en myt att frysta är bättre än färska!
Se också – Lista: livsmedlen du alltid ska köpa frysta.
Svar: Du har helt rätt i att frysning påverkar näringsinnehållet i grönsaker. Det allra bästa vore om vi alltid kunde få nyskördade grönsaker som vi kan äta helt färska. Tyvärr går det inte alltid, så det näst bästa är att äta dem både frysta och färska.
Frysta grönsaker är förvällda för att öka hållbarheten. Näringsvärdet försämras marginellt av att man gör så. Vissa vitaminer är känsligare än andra. Folat är ett av de mest känsliga, det börjar förstöras redan när vi hackar och skär upp en grönsak. Nackdelen med färska grönsaker är att de måste ätas upp ganska snart efter skörd för att inte bli vissna och tråkiga – en process som också minskar näringsvärdet. Däremot kan vi ha grönsaker ganska länge i frysen utan att de blir förstörda. Fördelen är att det minskar matsvinnet, vilket är positivt för klimat och miljö.
I praktiken betyder den näringsförlust som frysning innebär ganska lite för vår hälsa på lång sikt. Dels är många av de näringsämnen som finns i grönsaker ganska motståndskraftiga mot frysning, dels får vi ju näring från andra livsmedel också. Frysta grönsaker behöver alltså inte alls vara så dåligt som många kanske tror.