Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Arla har utsett årets smak – så smakar maten 2020

16 sep, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Picklade grönsaker, syrade mejerier och kimchi. Det har gått en trend i syrlig mat ett bra tag, och den trenden visar inga tecken på att vika av. Nu har Arla och Svenska kocklandslaget korat årets smak för 2020 – och det blev just syra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det blir ett syrligt 2020, åtminstone om man får tro Arla som har utsett just syra som den starkaste mattrenden inför nästa år. Det var förra året som Arla för första gången utsåg årets smak, och den gången blev det hetta.

Det är ett smakråd som består av kockar från Svenska kocklandslaget som ligger bakom utnämningen som dels ska fungera som en trendspaning men också som ett smakverktyg som ska hjälpa kockar och andra matkreatörer.

En bredare syn på syrlig mat

I år har de också utvecklat konceptet ytterligare med en smakkarta över hur olika syra kan smaka. Många av oss fastnar i citron och vinäger när vi ska tänka syra i en maträtt, och smakkartan ska vidga våra vyer och se flera nyanser av syrligt: citrus, söt, fruktig, bärig, blommig, örtig, mejeri, umami, salt och besk.

Smakkarta över smaken syra.
Smakkartan har tagits fram av Johan Swahn, doktor i sensorik, alltså läran om det vi kan känna med våra fem sinnen.

För att du ska kunna använda dig av de nya syrliga smakerna så bjuder Arla och kocken Jimmi Eriksson på ett recept på en riktig vegetarisk festrätt. I receptet hittar du flera varianter av syra, som picklade betor, havtorn och yoghurt. Testa själv!

Recept: Smörbakad och picklad rödbeta

Jimmi Erikssons picklade rödbeta bjuder på nya varianter av syra.
Jimmi Erikssons picklade rödbeta med yoghurt- och getostkräm och brynt smör med äpple och havtorn bjuder på nya varianter av syra.

4 portioner

Du behöver:

Smörbakad och picklad rödbeta:

24 små rödbetor med fin blast

½ dl ättiksprit (12%)

Annons

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

100 g smör

salt

äppelcidervinäger

Yoghurt- och getostkräm:
100 g getost, utan kant

½ dl mjölk

½ dl matyoghurt

salt

Brynt smör med äpple och havtorn:
150 g smör

1 stort äpple, i små tärningar

½ dl havtorn

honung

salt

Till servering:
verbenablommor

blåklint

oxalis

Gör så här:

Smörbakad och picklad rödbeta:
Skär blasten av rödbetorna. Tvätta rödbetorna noga och skölj av de blad som är fina. Lägg bladen i riktigt kallt vatten fram till serveringen. Dela stjälkarna i mindre bitar och lägg i en skål.

Hyvla 4 rödbetor med mandolin och lägg i skålen med stjälkarna. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den varma lagen över stjälkar och råhyvlade betor. Låt svalna och ställ i kyl fram till serveringen.

Baka resterande rödbetor i ugn med smör och salt på 160° varmluft tills de är mjuka. Ta upp betorna och smaka av smöret med vinäger. Häll smöret över de bakade betorna och låt dra cirka 30 minuter.

Annons

Yoghurt- och getostkräm:
Smält getosten med mjölken på låg värme under omrörning i en kastrull. Låt svalna. Vispa i yoghurten och smaka av med salt. Ställ i kyl.

Brynt smör med äpple och havtorn:
Bryn smöret i en stekpanna. Lägg ner äppeltärningarna och stek tills de fått lite färg. Vänd i havtornen och smaka av med honung och salt.

Vid servering:
Vänd de smörbakade rödbetorna med blommor och oxalis. Lägg på tallrikar tillsammans med de picklade betorna och stjälkarna, samt fina, krispiga rödbetsblad. Lägg på en klick yoghurt- och getostkräm och skeda över brynt smör med äpple och havtorn.

Foto: Arla

Läs mer:

Få koll på syrade mjölkprodukter

11 goda tips för fantastiska höstsallader

Annons