Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Böter för semlor på fel tid

10 jan, 2017
Var det verkligen bättre förr? Inte för oss som älskar semlor i alla fall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bara under fettisdagen dagen äter vi svenskar 5 miljoner semlor. Namnet kommer från latinets ‘simila’ som betyder vetemjöl. På 1500-talet började man göra hål i bullarna, gröpa ur inkråmet och blanda med grädde och på 1700-talet tillkom mald mandel. Semlor kallas också fastlagsbullar eller hetvägg om de äts i varm mjölk.

I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen, den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan – för att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Och i januari 1952 fick ett par bagare i Malmö böta för att de började sälja semlor för tidigt:

Numer går det att köpa semlor från strax efter jul men om du ska hålla dig till traditionen så är det alltså på fettisdagen semlorna ska ätas.

Man får dock inte böter längre om man säljer semlor under andra tider på året.

Av Johanna Svan
Foto: Shutterstock

Läs mer från Allas.se: Recept på läckra semlor

 

Fira fettisdagen med nyttigare semlor

Baka en traditionell semla – eller testa en chokladsemla med blåbärsfyllning!
Baka en traditionell semla – eller testa en chokladsemla med blåbärsfyllning!

Läs också: Fira fettisdagen med nyttigare semlor

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons