Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Därför blir du lurad av hälsomaten

01 jul, 2015
Köper du hälsokost och dietprodukter för att bli slank? Det kan ge motsatt effekt, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Livsmedelsprodukter som marknadsförs som nyttig hälsokost kan leda till viktuppgång, visar en ny tysk studie från Technische Universität i München.

Personer som är måna om att hålla sig i form köper ofta matvaror som marknadsförs som hälsosamma. Det kan till exempel handla om bars, flingor, smoothies och frukt- och nötblandningar med ord som ”fitness”, ”active”, ”power” och ”sport”.

Även termer såsom ”superfood”, ”raw”, ”nature” och ”detox” är vanligt förekommande på produkter som lockar hälsomedvetna konsumenter.

Läs mer: Därför har svenskar tröttnat på dieter

Problemet är bara att de som äter mycket hälsokost tenderar att konsumera fler kalorier och motionera mindre än de som äter mer traditionell mat. Denna något förvånande upptäckt gjorde forskarna när de jämförde kost- och motionsvanor hos 162 testpersoner.

Läs mer: Smarta tips för att sluta småäta

I studien kunde forskarna se att viktmedvetna personer åt 200 kalorier mer från en blandning med torkade frukter, nötter och frön när ordet ”fitness” och en bild på ett par träningsskor fanns på förpackningen.

Annons

– Dessutom tränade de mindre efteråt, då de verkade se ”fitnessmaten” som ett substitut för motion, skriver studieförfattarna.

Läs mer: Nej, du blir inte tjock av potatis!

Är du mån om att hålla dig i form gäller det alltså att vara kritisk. Maten blir inte automatiskt nyttigare för att det är står ”sport” på förpackningen – och den kan definitivt inte ersätta fysisk träning.

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

 

Slipp falukorvsfällan: 5 tips för nyttiga middagar!

Ta dig ur falukorvsfällan!

Klockan börjar närma sig 17 och middagsinspirationen är lika med noll. Då blir det lätt något snabblagat och onyttigt på matbordet. Här är tipsen som ger vardagsmiddagen en hälsomakeover!

Läs mer: Slipp falukorvsfällan – 5 tips för nyttiga middagar!

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

ovningar

Varsågod, här har vi samlat alla enkla tips som skruvar upp din förbränningstakt. Klicka för att ta del av 20 effektiva knep!

Annons