Därför ska du alltid skölja vattenmelon
…
Finns det något bättre än att sätta tänderna i en söt och saftig vattenmelon? Förutom den härligt läskiga smaken så är den härliga frukten riktigt nyttig och innehåller till exempel både rikligt med A- och C-vitaminer.
Även om vi kallar vattenmelon för en frukt så är det egentligen en så kallad gurkväxt med rötter i Kahahariöknen som ligger i södra Afrika. Numera odlas vattenmeloner över hela världen i varma områden; i Europa är det främst i länderna runt Medelhavet som den klotformade frukten tas fram och faktiskt finns det över 200 olika sorters vattenmeloner i olika varierande storlekar och färger.
Det går bra att odla vattenmelon i Sverige, men då krävs det oftast ett växthus för att förse dem med den temperatur som den vill ha för att växa ordentligt.
Världens största vattenmelon
Vattenmeloner kan bli riktigt stora och det är inte ovanligt med exemplar på uppemot fem kilo. Enligt Guiness Rekordbok är den tyngsta uppmätta vattenmelonen en gigant på hela 159 kilo och även om det låter extremt ska man komma ihåg att det mesta är vätska – en vattenmelon består nämligen av hela 90 procent vatten.
Frukt som odlas i varma klimat har en ökad risk för att innehålla smittofarliga bakterier, virus och parasiter. Inte alla länder har lika hög vattenkvalitet som vi här hemma i Sverige och dessutom genomgår vattenmelonerna oftast flera led innan de hamnar hemma hos dig. Förutom transport förekommer förstås hantering om personer längsmed vägen har dålig handhygien ökar detta förstås risken för smitta ytterligare.
Därför ska du skölja vattenmelon
Genom att skölja frukt och grönt i vasken kan du få bort så mycket som mellan 70 och 80 procent av alla oönskade mikroorganismer. Det är viktigt att skölja skalet även på de godsaker där du inte ska äta skalet eftersom mikroorganismerna annars kan överföras från skalet till fruktköttet när du skär upp frukten.
Källor: kk.no, expressen.se, ica.se
Foto: TT
LÄS MER:
Smarta knepen: Så håller du bären fräscha längre