Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Få koll på syrade mjölkprodukter – detta skiljer dem åt!

14 okt, 2017
AvMinna Wallén-Widung
Det finns mängder av syrade mjölkprodukter i att välja mellan i butiken idag. Men vad är egentligen skillnaden mellan vanlig yoghurt, grekisk yoghurt och kefir? Och varför pratar alla om kvarg och Skyr? Vi reder ut begreppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Yoghurt

Yoghurt tillverkas av mjölk som syrats med en levande yoghurtkultur bestående av två mjölksyrebakterier. Bakterierna äter upp mjölksockret laktos och bildar mjölksyra som gör mjölken sur. Yoghurt görs vanligtvis på komjölk, men kan lika väl tillverkas av får-, get- eller kamelmjölk.

Yoghurt har sina rötter i Turkiet och har tillverkats och ätits i tusentals år.

Läs också: Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

Yoghurt blir grynig och kan lätt skära sig när den värms upp, och passar därför inte i gryträtter eller varma såser. Däremot går den utmärkt att använda yoghurt i bakverk. Många äter den som frukost tillsammans med bär, flingor eller müsli. Yoghurt passar också fint som bas i en smoothie eller en kall sås.

Fetthalt: 0,5-3%

Protein per 100 gram: 3-4 gram

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är en syrad mjölkprodukt som består av högpastöriserad mjölk, grädde och yoghurtkultur.

Yoghurten är något syrligare än sin ”kusin”, den turkiska yoghurten, men också något fastare i sin konsistens. Den innehåller också mer protein än den turkiska och ryska yoghurten. Att yoghurten är så pass proteinrik gör att den passar bra till röror med grönsaker, bär och frukt eftersom proteinet suger upp vätska.

Annons

Läs också: Är det okej att byta lagad mat mot yoghurt?

Andra bra användningsområden är i tårtfyllning, desserter och söta krämer där den kan tillföra både konsistens och syra. Den kan också ersätta fetare alternativ som gräddfil, majonnäs och crème fraiche – speciellt om du är ute efter en fastare konsistens. Du kan också byta ut delar av osten mot grekisk yoghurt när du gratinerar för ett smalare alternativ.

Fetthalt: 10%

Protein per 100 gram: 5,2 gram

Turkisk yoghurt

Turkisk yoghurt är en syrad mjölkprodukt som består av högpastöriserad och homogeniserad mjölk, högpastöriserad och homogeniserad grädde, mjölkprotein och yoghurtkultur.

Se ocksåSlemmig hals? Mjölk är inte boven även om vi lärt oss det.

Smaken är mild och har en krämig konsistens. Många äter den till frukost tillsammans med frukt och bär. Den fungerar annars bra i kalla såser, röror, efterrätter, bakning och i matlagning. Bakar du bröd kan du ersätta smör och vätska helt eller delvis med turkisk yoghurt. Precis som den grekiska yoghurten kan den också användas som ett smalare alternativ till gräddfil, majonnäs och crème fraiche.

Annons

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Den turkiska yoghurten kan värmas men bör inte kokas. Eftersom fetthalten är relativt låg är det bäst att tillsätta yoghurten mot slutet vid varm matlagning.

Fetthalt: 10%

Protein per 100 gram: 4,2 gram

Rysk yoghurt

Rysk yoghurt är en syrad mjölkprodukt som består av högpastöriserad mjölk, högpastöriserad grädde, yoghurtkultur.

Den ryska yoghurten har en mild och ganska rund smak. Trots att den inte är lika fet som crème fraiche, grädde eller smetana går den bra att använda på samma sätt eftersom den har goda kokegenskaper.

Läs också: Yoghurtglass

Tack vare sin lite fetare karaktär jämfört med grekisk och turkisk yoghurt, tål den höga temperaturer utan att skikta sig och bli grynig.

Den krämiga konsistensen gör att den passar bra i desserter som pannacotta, glass och fromage samt i tårtfyllning och krämer.

Fetthalt: 17%

Protein per 100 gram: 3,4 gram

Annons

Filmjölk

Filmjölken är en klassisk svensk syrad mjölkprodukt. Redan under vikingatiden åt folk filmjölksliknande produkter. Botanikern Carl von Linné var också en stor filentusiast. Filmjölken som vi känner den i dag lanserades av Mjölkcentralen 1931 under namnet standardfil.

I dag finns fil i en mängd olika varianter och även i smaksatt form. Det finns även en långsyrad fil.

Läs också: Därför ger sur mat en gladare kropp!

Den långsamma processen gör att filmjölken får en krämigare smak.

Långfil är en norrländsk specialitet som också går under namnet långmjölk, tätmjölk eller tjockmjölk.

Fetthalt: 3%

Protein per 100 gram: 3,4 gram

Kefir

Kefir är en syrad mjölkprodukt som har sitt ursprung i länderna kring Kaukasus. Där har den länge betraktats som en hälsodryck, då den innehåller en levande bakteriekultur.

Den karakteristiska smaken, svagt syrlig med filarom och lätt gräddighet, kommer från att kefiren innehåller jäst. Kefir tillverkas genom att kefirkorn eller -gryn blandas med mjölk och sedan silas bort. Grynen består av bland annat mjölsyrebakterier, socker, salt och protein. Det går att tillverka kefir av så gott som alla mjölksorter, även vegetabiliska varianter som sojamjölk och kokosmjölk.

Annons

Läs också: Fettbrännardieten: Här är din matplan!

Kefir har en något tjockare konsistens jämfört med fil.

Fetthalt: 3%

Protein per 100 gram: 3,8 gram

Crème fraiche

Crème fraiche är gjord på grädde som syrats med en bakteriekultur. Den kommer ursprungligen från Frankrike, men har blivit populär i hela Europa.

Namnet betyder ”färsk grädde” på franska, trots att crème fraiche snarare är surnad grädde. Produkten introducerades i Sverige på 1980-talet och har sedan dess varit populär också bland svenskarna.

Crème fraiche har en syrlig, frisk smak och passar till all typ av matlagning. Den kan värmas upp utan problem då den inte skär sig vid höga temperaturer. Den passar också bra till kalla såser.

Läs också: Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!

Gräddfil är en annan syrad mjölprodukt som liknar crème fraiche. Den är dock mindre krämig och har lägre fetthalt (ungefär 12 procent) jämfört med crème fraiche.

Annons

Fetthalt: 34%

Protein per 100 gram: 2,3 gram

Skyr

Skyr har sina rötter på Island, där den spelade en viktig roll i matlagningen redan för många hundra år sedan. På den tiden rådde svåra förhållanden på Island, och korna fick inte i sig tillräckligt med foder vilket resulterade i att mjölken sinade vintertid. Skyr gick utmärkt att spara under flera månader och var därför ett av de viktigaste födoämnena.

Med sitt naturligt proteinrika innehåll och låga fetthalt har den i dag blivit populär i träningskretsar.

Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

Skyr har en syrlig och frisk smak, och en krämig konsistens. Den är väldigt mättande och smaksätts ofta med bär.

Fetthalt: 0,2%

Protein per 100 gram: 10 gram

Kvarg

Kvarg är en typ av färskost tillverkad av syrad mjölk. Kvarg liknar grynosten Keso, men har en krämigare och slätare konsistens och en syrligare smak.

Kvarg är en mager produkt som innehåller mycket protein, och därför har den de senaste åren blivit uppskattad bland idrottsmän.

Annons

Läs också: IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

I de baltiska länderna används kvarg i till exempel ostkaka, som bas i såser och som smörgåspålägg. Kvarg passar också bra som mellanmål eller frukost tillsammans med nötter och bär. I dag finns en rad smaksatta kvargprodukter för olika ändamål, och vissa varumärken marknadsför också en drickkvarg för aktiva människor som vill ha ett snabbt mellanmål.

Fetthalt: 0,2%

Protein per 100 gram: 12 gram

Smetana

Smetana är en fet, syrad grädde. Den kommer från Ryssland, där den serveras som tillbehör till bland annat blinier, borsjtj och biff stroganoff.

Den har en rund, syrlig smak och är utan tvekan en av den fetaste och krämigaste produkten i mejerihyllan.

Läs också: Vågar du dricka mjölk efter hälsolarmet?

Smetana kan användas på samma sätt som crème fraiche, gräddfil och matyoghurt. Den passar bra i såväl grytor som soppor och varma och kalla såser. Man kan använda den i gratänger och lasagne och dessutom i söta bakverk, kakor och desserter.

Fetthalt: 42%

Protein per 100 gram: 2 gram

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons